Lukiškių aikštėje aidės net šešiasdešimt vienas Šv. Pilypo ir Jokūbo bažnyčios kariljono varpas

Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje bus įrengtas vienintelis sostinėje ir vienas rečiausių muzikos instrumentų – kariljona...


Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje bus įrengtas vienintelis sostinėje ir vienas rečiausių muzikos instrumentų – kariljonas. Lietuvoje iki šiol buvo du kariljonai – Kaune ir Klaipėdoje. Numatyta, kad Vilniaus kariljonas bus didžiausias Lietuvoje, moderniausias ir vienas įspūdingiausių regione – turės net 61 varpą, kurių mažiausio svoris – 8 kg, o didžiausio – 3360 kg. Nuo birželio 23 iki 27 dienos Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje bus galima pamatyti eksponuojamus varpus, o birželio 28 dieną vyks iškilminga jų šventinimo ceremonija.

„Šventojo Jokūbo kariljono įrengimo bažnyčios bokšte idėją Vilniaus dominikonai puoselėjo jau seniai ir štai jau ruošiamės jaudinančiam istoriniam instrumento debiutui. Varpų skambėjimas mieste nuo seno atlieka svarbų visuomeninį vaidmenį, kviečia susiburti, laikytis drauge. Kariljono įrengimas – tai ne vien bažnyčios, bet miesto kultūros įvykis, nauja traukos vieta miesto gyventojams ir svečiams. Jo skambėjimas taip pat pagyvins iki šiol kultūrinių įvykių nuošalyje likusią Lukiškių aikštę“, – teigia Vilniaus Šv. apašt. Pilypo ir Jokūbo bažnyčios rektorius, dominikonas, br. Pijus.

Varpų skambėjimas lydės ne tik religines šventes, bet ir valstybinius minėjimus, svarbius istorinius įvykius. Planuojama, kad galingas kariljono skambesys, aidintis Lukiškių aikštėje, per tris metus pritrauks apie 10 000 turistų.

Kariljono varpus išliejo visame pasaulyje garsi Nyderlandų Karalystės Asteno miesto varpų liejykla „Royal Eijsbouts“, puoselėjanti senas varpų liejimo tradicijas. Kompanijos viceprezidento Joep van Brussell, apsilankiusio ir apžiūrėjusio bažnyčią, nuomone, strateginė jos vieta ir pats bokštas idealiai tinka šiam instrumentui.

Kariljonas – ypatingas instrumentas, viena ryškiausių jo savybių – individualumas, nes dviejų vienodų instrumentų pasaulyje nėra. Išlieti varpai į Lietuvą atvyks prieš pat Jonines ir visi norintys nuo birželio 23 iki 27 dienos galės juos pamatyti eksponuojamus Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje (Vasario 16-osios g. 10), atidarytoje kasdien nuo 9 iki 19 val.

Birželio 28 d., 18 val., sekmadienį, iškilmingų vakarinių mišių metų, varpai bus pašventinti – kariljoną šventins Jo Ekselencija Vilniaus vyskupas Gintaras Grušas. Po ceremonijos Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje koncertuos valstybinis choras „Vilnius“, kuris atliks kompozitorių A. Pärt, V. Pūce, E. Ešenvalds, H. Nyberg, M. Archer kūrinius. Jau kitą dieną po pašventinimo atvykstantys meistrai iš Olandijos pradės varpų kėlimo į bokštą, montavimo ir derinimo darbus, truksiančius kelias savaites. Kariljono koncertinis debiutas numatomas rugsėjo 6 dieną, atidarant penktą tarptautinį Šv. Jokūbo sakralinės chorinės muzikos festivalį.

Kariljonu skambinama labai įvairi muzika – nuo paprastų liaudies dainų iki sudėtingų klasikinių, šiuolaikinių, virtuozinių kūrinių, džiazo muzikos. Kariljonas dažnai derinamas su kitų instrumentų muzika – vienu metu groja ir simfoninis orkestras, dainuoja chorai, solistai.


Susiję

Įvykiai 3043593089186779084
item