LLRA ėjimas prieš reformą

15min.lt nuotrauka Lenkų mokyklų tėvų forumo atstovai įteikė peticiją vyriausybės atstovams. Šiame dokumente – reikalavimai stabdyti Šv...

15min.lt nuotrauka
Lenkų mokyklų tėvų forumo atstovai įteikė peticiją vyriausybės atstovams. Šiame dokumente – reikalavimai stabdyti Švietimo ir mokslo ministerijos vykdomą vadinamąją buldozerinę reformą, kuri gali lemti daugiau nei dešimties tautinių mažumų mokyklų reorganizaciją ar net likvidavimą Pietryčių Lietuvoje.

Šią protesto akciją parėmę Lenkų rinkimų akcijos atstovai surengė spaudos konferenciją, kurioje dėstė mokinių tėvų priekaištus valdžiai.
„Gresia mokykloms ne tik vidurinės pakopos panaikinimas, bet ir iš viso tų mokyklų išlikimas“, – sakė Seimo Pirmininko pavaduotojas, LLRA narys Jaroslavas Narkevičius.

„Buldozeriniu principu reorganizuojama viena mokykla po kitos“, – jam antrino Vilniaus m. savivaldybės narė, europarlamentaro V. Tomaševskio padėjėja Romualda Poševeckaja.

„Čia yra pasityčiojimas iš mūsų vaikų ir mes labai tvirtai stojam ginti mūsų vaikų teisių“, – teigė europarlamentaras, Lietuvos lenkų ir rusų aljanso lyderis Valdemaras Tomaševskis.

Už mokyklų tinklo reformą atsakinga pati LLRA

Kudirkos aikštėje – visa Lenkų rinkimų akcijos vadovybė, šios partijos deleguoti Seimo nariai ir per pastaruosius savivaldybių rinkimus V. Tomaševskio rinkimų koalicijos sąrašuose kandidatavę politikai. Į Vilniaus miesto tarybą išrinktas, „raudonuoju“ praminto Socialistinio liaudies fronto vicepirmininkas Rafaelis Muksinovas kaltina vyriausybę, kviečia solidarizuotis kovoje už savo teises ir tikina, kad protestuotojus palaiko visa Europa.

„Mes kovosime ir nugalėsime, mūsų pusėje Europa, visa Europa – visa ES“, – sako Vilniaus m. tarybos narys, Rusijos tėvynainių koordinacinės tarybos pirmininkas Rafaelis Muksinovas.

Vis tik R. Muksinovo pavaduotoja Ela Kanaitė tikina, kad šį kartą jis kalbėjo neturėdamas įgaliojimų

„Jis kalbėjo rusų bendruomenės vardu, nežinau kas jį įgaliojo. Mes – ne. Mes taryboj nebuvom, nebuvo sušaukta taryba šiuo klausimu,“, – sakė Rusijos tėvynainių koordinacinės tarybos vicepirmininkė Ela Kanaitė.

Ji pabrėžia, kad dėl stringančios mokyklų tinklo reformos Vilniaus krašte atsakomybę turi prisiimti būtent šį kraštą valdanti LLRA, nes už šią sritį atsakingos savivaldybės.

„Jeigu jūs prisimenate, praeitoje (Vilniaus miesto) taryboje valdančiojoje koalicijoje buvo lenkai. Ne tik valdančiojoje koalicijoje – lenkai užėmė pagrindinius postus, kurie ir buvo atsakingi už švietimą. Jie vicemero turėjo postą ir administracijos direktoriaus pavaduotojo. Galėjo kažkaip tvarkyti, o ne laukti paskutinio momento“, – sako Ela Kanaitė, kuri taip pat yra ir Lietuvos rusų mokyklų mokytojų asociacijos vadovė.

Kas yra tikrieji protestų organizatoriai?

LRT laidos „Savaitė“ šaltiniai teigia, jog LLRA tikisi išsikovoti mokyklų tinklo pertvarkos atidėjimą dar trejiems metams, iki 2018-ųjų, tačiau naujoji švietimo ir mokslo ministrė nelinkusi to daryti.

„(Mokyklų) tinklo klausimas ir politikavimas, tai tęsiasi jau 12 metų. Vienos savivaldybės šiandien yra labai gerai sutvarkiusios tinklą, ir seniai jau viskas nuskaudėjo, viskas nusistovėjo, galima ramiai dirbti mokiniai, mokytojai nusiramino tėvų bendruomenė nusiramino, stabilumas atsirado“, – sako A. Pitrėnienė.

Tačiau kas iš tiesų organizuoja šiuos protestus? LLRA praneša, kad mitingą organizavo rusų mokyklų mokinių tėvai ir lenkų mokyklų tėvų forumas. Šalčininkų ir Vilniaus rajonų tėvų forumams vadovauja V. Tomaševskio padėjėjai Europos parlamente Renata Cytacka ir Jaroslavas Tamašunas. 

Pastarasis yra ir Seimo Lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnės sutuoktinis. Mokyklų streiką koordinavo buvęs V. Tomaševskio padėjėjas europarlamente, šiuo metu – Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Albertas Narvoišas. Jis tikina, kad streikų koorodinatoriaus pareigos netrukdo tuo pat metu eiti ir valstybės tarnautojo pareigų Vilniaus rajono savivaldybės administracijoje.

„Na, kaip streikų komiteto koordinatorius...Čia nėra oficialios pareigos – tai yra tiesiog žmogus, kuris gal būt gali pagelbėti organizaciniu darbu, prisidėti ir tiek“, – laidos žurnalistams sakė Albertas Narvoišas.

Tačiau su tokia Vilniaus rajono savivaldybės valdininko nuomone nesutinka Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos vadovas.

„Dirbantys valstybės tarnyboje negali atstovauti jokių privačių interesų ar interesų grupių. Ir šiuo atveju, kaip jūs pateikėt klausimą, kad administracijos direktoriaus pavaduotojas yra streikų koordinatorius, tai jau yra pažeidimas“, – sakė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos vadovas Romas Valentukevičius.

Protestai – išankstinė agitacijos kampanija

Kai kurie Vilniaus krašto lenkai sako, kad V. Tomaševskio vedama partija jau pradėjo Seimo rinkimų agitacijos kampaniją.

„Artėja rinkimai – Seimo rinkimai. Iš tikrųjų bandoma pasinaudoti normalia emocine tėvų ir mokinių reakcija, nes iš tikrųjų: kažkam reikės toliau važiuoti į mokyklą, kažkam norisi likti toje mokykloje kurioje jau buvo „n“ metų mokytasi. Ir tai yra normalu, kad bandoma politiškai tuo pasinaudoti. Deja...“, – vertino „Lenkų diskusijų klubo“ įkūrėjas Aleksandras Radčenko.

Politologas Marijus Antonovičius Didžios Britanijos universitete studijavo ekonomiką ir politikos mokslus. Jis sako, kad grįžus į Lietuvą jį glumina ir žeidžia LLRA politikų egoistiškas siekis manipuliuoti lenkų tautine mažuma, kurioje toli gražu – ne vien tik šios partijos sekėjai.

„Tiesiog partija pamatė tokią situaciją ir puikiai tuo naudojasi. Visa ta diskusija viena vertus yra tokia isterija antilietuviška iš LLRA pusės ir tuo pačiu reakcija iš tokių kraštutinių visokių politikų. Jie irgi tada pradeda demonizuoti tą lenkų mažumą. Na tai, žmogui yra tiesiog nepatogu, niekam nėra patogu būti kažkokia problema valstybei, nes visi puikiai gyvena ir visi puikiai susitaria vieni su kitais“, – sakė M. Antonovičius.

Parengė Joana Lapėnienė



Susiję

Ugdymo politika 5729935731967022719
item