Violeta Juodelienė. Statistika ir tiek

Vienu iš Lietuvos politinės kultūros bruožų galima drąsiai laikyti tradiciją, kai teisę rasti atsakymą į ypač prieštaringą klausimą poli...


Vienu iš Lietuvos politinės kultūros bruožų galima drąsiai laikyti tradiciją, kai teisę rasti atsakymą į ypač prieštaringą klausimą politikai perdeleguoja tautai. Tad nieko keista, kad, nesusitarus dėl dvigubos pilietybės įteisinimo, kurio nepageidauja ne Lietuvos Konstitucija, bet Konstitucinis Teismas, vėl labai aiškiai prabilta apie referendumo šiuo klausimu rengimą.

Keista tik tai, kad plebiscito šalininkai niekaip neapsisprendžia, ko jie nori įteisindami dvigubą pilietybę: pagerinti tautos statistiką, padrąsinti po nepriklausomybės atgavimo iš šalies išvykusius 700 tūkst. lietuvių likti Lietuvos patriotais ar sugrąžinti juos į Lietuvą.

Šie tikslai tik atrodo identiški. Lengviausia būtų pasiekiamas pirmasis. Dėl patriotizmo galima būtų ginčytis iki pat 2016-ųjų rinkimų, per kuriuos ir norima rengti referendumą. Spaudas pase neįpareigoja poros mylėti vienas kitą, ar besąlygiška meilė tėvynei emigravusiųjų širdyse įsipliekstų vos gavus Vyčiu papuoštą pasą? Dar labiau ap(si)gauna tie, kurie puoselėja viltis, kad dviguba pilietybė išspręs Lietuvos demografines problemas: drastiškai didėjantį dirbančiųjų ir išlaikytinių skirtumą?

Tiek prieš dešimtmetį, tiek dabar emigruojama ne iš didelės nemeilės Lietuvai, o ieškant patogesnio gyvenimo. Pirmųjų bangų emigrantai jį suprasdavo tiesiogine prasme – kaip galimybę plaunant indus Airijos alinėse grąžinti skolą bankams, o šiandien emigracija į užsienį beveik tolygi persikėlimui iš vieno Lietuvos miesto į kitą. Tik atstumai didesni ir formalumų šiek tiek daugiau. Emigruojama ten, kur patogiau gyventi ir dirbti.

Apklausos rodo, kad ilgos kalbos apie dvigubą pilietybę pasiekė tikslą – dauguma tautos jai sako "taip". Dar šiek tiek darbo su rinkėjais, ir visi jie balsuos tam, kad vėl galėtų traukti antrąjį tautos himną apie tris milijonus. Bet ar dėl to bent vienas emigrantų pilnas lėktuvas pasuks atgal į Lietuvą?

Susiję

Violeta Juodelienė 399201849888458713
item