Ryszard Legutko. Britai nėra iki galo nuoširdūs

Didžiosios Britanijos konservatorių lyderis ilgai iki rinkimų žadėjo, kad Toriams laimėjus rinkimus, šalyje bus organizuojamas referendu...


Didžiosios Britanijos konservatorių lyderis ilgai iki rinkimų žadėjo, kad Toriams laimėjus rinkimus, šalyje bus organizuojamas referendumas, kuriame britai galės nuspręsti dėl šalies ateities Europos Sąjungoje (ES). Kaip žadėjo, taip ir padarė - po rinkimų prasidėjo paruošiamieji darbai referendumui. Kokios baigties galime laukti po Britanijos referendumo ir kokios gali būti to pasekmės portalas wpolityce.pl klausia europarlamentaro, Lenkijos Teisės ir teisingumo partijos nario prof. Ryszardo Legutko.

Pastebima vis daugiau signalų, kad Britanija gali palikti ES. Kaip manote, ar tai tikėtina?

Kol kas dar anksti spėlioti apie galutinį sprendimą. Vienintelis užtikrintas dalykas yra tai, kad referendumas vyks. Toriai buvo priversti jį surengti tam, kad susigrąžintų rinkėjų palaikymą iš UKIP, kuri taip pat žadėjo referendumą. Pažadas surengti referendumą išgelbėjo konservatorius per paskutiniuosius rinkimus. Kaip nubalsuos rinkėjai, kol kas nedrįstu spėlioti. Verta pabrėžti, kad patys konservatoriai nėra pernelyg suinteresuoti Britanijos išėjimu iš ES.

Manau, kad išmintingai žaidžiant, šis referendumas sustiprintų Britanijos politikų pozicijas ES. Sąjungoje bijoma kurios nors valstybės išėjimo. Prancūzija valdant dabartiniam prezidentui yra per silpna ir niekas nežino, kaip bus valdant kitam. Vokietija yra Europos hegemonas, tačiau jų šis vaidmuo per daug netenkina. Taip pat Europoje vis dažniau pastebimi antivokiški sentimentai. Niekas iš didelių valstybių, o taip pat mažų, nenori, kad Jungtinė Karalystė paliktų ES.

Ar tikrai niekas nenori, kad britai paliktų ES? Prancūzija nuo seno vertina Britaniją kaip konkurentę. Po britų išėjimo Vokietijos balsas ES reikaluose tik dar labiau sutvirtėtų. Ar tikrai nėra jokio paslėpto noro?

Pati ES be Britanijos liktų žymiai silpnesnė. Tie, kurie sako, kad Jungtinė Karalystė gali eiti, kur nori, visiškai nuoširdžiai nepasako, ką galvoja. Tai būtų pralaimėjimas tiek federalistams, tiek nacionalinės valstybės šalininkams.

Kokie yra Lenkijos interesai šiuo klausimu?

Vertinant iš Lenkijos perspektyvos, tai taip pat nebūtų nieko gero, nes Sąjungoje trūktų atsvaros Berlynui. Mums rūpi, kad Europa būtų kuo įvairesnė. Be britų, vokiečiai turėtų dar daugiau svertų primesti tam tikrą darbotvarkę Sąjungos nariams. Jie taptų tikru hegemonu, nors šis vaidmuo jiems ir nepatinka. Tačiau tai kada nors gali pasikeisti.

Taip pat turime suprasti, kad Vokietijai savarankiška Lenkija yra pernelyg pavojinga. Todėl Jungtinės Karalystės buvimas ir Vokietijos politikos kvestionavimas mums tik į naudą.

Tačiau manau, kad britai yra ne iki galo atviri sakydami, kad jie nori palikti ES. Tai gali būti tik laikina spaudimo Briuseliui forma.

Parengta pagal wpolityce.pl


Susiję

Užsienio politika 5490234229607517924
item