Socialdemokratų partija balsuos už pavardžių rašymą nelietuviškais rašmenimis

Didžiausios valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas, Premjeras Algirdas Butkevičius duodamas interviu lenkų radijo s...


Didžiausios valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas, Premjeras Algirdas Butkevičius duodamas interviu lenkų radijo stočiai pasižadėjo, jog socialdemokratai balsuos už tai, kad kai kurių Lietuvos piliečių pavardės Lietuvos piliečių pasuose ir kituose oficialiuose dokumentuose būtų rašomos ne valstybine kalba.

„Galiu pasakyti, kad prieš dvi dienas mūsų partijos valdyboje buvo priimtas sprendimas, kad vėl teiksime šitą įstatymo projektą Seimui, ir šitas teikimas turėtų įvykti gegužės mėnesį, ir tegu pamato, kurie politikai pritaria, kurie nepritaria“, – interviu radijui „Znad Wilii“ sakė Premjeras.

Šiuo metu Seimas svarsto naujos redakcijos Valstybinės kalbos konstitucinio įstatymo projektą, taip pat du alternatyvius įstatymų projektus dėl originalios pavardžių rašybos asmens dokumentuose. Vienas projektas leistų originalią pavardės rašybą lotyniško pagrindo rašmenimis pagrindiniame paso puslapyje, alternatyvus – tik papildomame paso lape.

Kalbininkai, visuomenės atstovai ir net Konstitucinis teismas ne kartą pasisakė prieš įrašus nevalstybine kalba oficialiuose dokumentuose. Tačiau socialdemokratai inspiruojami socialdemokratų Gedimino Kirkilo ir Irenos Šiaulienės toliau stumia šį prieš Lietuvos valstybinę kalbą nukreiptą projektą.

Primename, kad pernai metų birželio 19 d. Lietuvių kalbos gynėjų sąjunga, susirūpinusi tuo, kad Seime yra svarstomas G. Kirkilo ir I. Šiaulienės iniciatyva įregistruotas lietuvių kalbos statusui prieštaraujantis Vardų ir pavardžių įstatymo projektas XIIP-1653, kuriuo numatoma įteisinti vardų ir pavardžių rašymą oficialiuose dokumentuose ne valstybine kalba, kreipėsi į žiniasklaidą, prašydama palaikyti pilietinę iniciatyvą „Viešinkime lietuvių valstybinės kalbos išdavikus“.

Visuomenininkai pasiūlė žiniasklaidos priemonėms skelbti už minėtą įstatymo projektą balsavusių, o taip pat nedalyvavusių balsavime Seimo narių pavardes, šias pavardes taip pat viešinti ir mėnesį prieš kiekvienus būsimus rinkimus.

Dienraščio Propatria.lt redakcija, gerbdama konstitucinį lietuvių kalbos statusą ir siekdama, kad Lietuvos piliečiai būtų geriau informuoti apie jų rinktų atstovų veiklą Seime, nusprendė palaikyti visuomeninę iniciatyvą „Viešinkime lietuvių valstybinės kalbos išdavikus“ ir Propatria.lt portalo puslapyje skelbs lietuvių kalbos valstybinį statusą pamynusių Seimo narių pavardes bei informuos rinkėjus apie jų partinę priklausomybę.

Valstybinės lietuvių kalbos išdavikai:

Gediminas Kirkilas (LSDP);
Algirdas Butkevičius (LSDP);
Irena Šiaulienė (LSDP).

Susiję

Politika 9107509390870941688

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Kiekviena karta turi savo tautos išdavikus. Prie šio sąrašo išdidžiai prisideda ir ''draugas'' A. Butkevičius. Sekantis šlykštus žingsnis - antgamtiškų santuokų įteisinimas, trečios giminės įvedimas (rusiškai on, ona, ono, o kaip lietuviškai bus?), vaikų lytinis ''švietimas'' pagal gėjų sampratas. ''Socialdemokratai'' tiems kėslams turi pakankamai aušrinių, prisidės liberalų kuodytės.

item