Seime bus atidaryta istorinė-vaizdinė paroda „Lietuvos partizanų takais“

Gegužės 5 d., antradienį, 14 val. Seimo III rūmų parodų galerijoje bus atidaryta menininko Jono Lukšės istorinė-vaizdinė paroda „Lietuv...



Gegužės 5 d., antradienį, 14 val. Seimo III rūmų parodų galerijoje bus atidaryta menininko Jono Lukšės istorinė-vaizdinė paroda „Lietuvos partizanų takais“. Parodą atvers Seimo narys Kazys Starkevičius.

Parodoje galima susipažinti su Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos organizuotais istoriniais-pažintiniais žygiais į atminimo ženklais pažymėtas kovų, kalinimo ir žūties vietas. Tai kelionė po Panemunėlį, Gelvonus, Troškūnus, Marijampolę, Tauragę, Vadoklius, Šeduvą, Telšius ir Liteną – miestelius, kurie dar mena tragiškus partizanų likimus.

Partizanų kovų tema menininkui yra aktuali ir skaudi, nes teko išgyventi sunkius tremties išbandymus. J. Lukšė kaupia istorinius duomenis apie Traupio ir jo apylinkių (Anykščių r.) tremtinius, politinius kalinius, partizanus ir jų ryšininkus, surinko ir užrašė daugumos traupiečių prisiminimus. Iš viso surinko duomenis apie 900 asmenų: beveik 400 tremtinių, apie 270 partizanų, 120 politinių kalinių, 40 ryšininkų bei apie 30 žuvusių ar dingusių be žinios Traupio apylinkių gyventojų.

Menininkas nuo 1988 m. įsitraukė į Lietuvos Atgimimo veiklą, dalyvauja politinių kalinių ir tremtinių organizacijų veikloje, yra kultūrinės veiklos ir istorinės atminties išsaugojimo klubo „Likimai“, Vaižganto draugijos narys, Karo istorijos centro veiklos organizatorius. Taip pat palaiko ryšius su tarptautinės bendrijos „Memorial“ Genocido tyrimo centru.

Paroda bus rodoma balandžio 27 – gegužės 11 dienomis.

Susiję

Įvykiai 9018003043614479503

Rašyti komentarą

item