Nyderlandų Bažnyčios ateitis: uždaroma beveik tūkstantis šalies parapijų

Riedlenčių parkas vienoje iš parduotų Nyderlandų bažnyčių Nyderlandų katalikai  jau „patiria, ką reiškia ateities vizija be bažnyčių“, ...

Riedlenčių parkas vienoje iš parduotų Nyderlandų bažnyčių
Nyderlandų katalikai  jau „patiria, ką reiškia ateities vizija be bažnyčių“, neseniai pranešė Vatikano radijas.

Sukrečianti realybė kyla iš „klaidų, kurias padarė Nyderlandų Bažnyčia po Vatikano II-ojo susirinkimo ir visiško evangelizacijos apleidimo“, teigiama pranešime.

Nyderlandų Katalikų vyskupų konferencijos vadovas savo Gavėnios žinutėje šalyje dar likusiai saujelei katalikų pranešė apie beveik visišką Bažnyčios Nyderlanduose sunykimą. Kardinolas Willemas Eijkas, Utrechto arkivyskupas, tikintiesiems savo žinutėje pranešė apie planuojamą beveik tūkstančio šalies parapijų uždarymą, o tai yra 2/3 visų Nyderlanduose esančių parapijų.

Žinutėje kardinolas taip pat teigia, jog nei viena parapija nebuvo uždaryta vyskupijos dekretu, bet tik tada, kai parapijiečių skaičius sunyko iki ribos, kai bet kokia šių parapijų veikla tapo nebeįmanoma.

Nyderlandai buvo pokarinio Vakarų Europos posūkio į kairįjį „progresyvizmą“ socialiniuose ir šeimos klausimuose pirmeiviai. 2002 metais Nyderlandai tapo pirmąja šalimi pasaulyje, įteisinusia eutanaziją po to, kai Antrojo pasaulinio karo baigtis nutraukė nacių eugenikos programą, nusinešusią tūkstančius neįgalių žmonių gyvybių. Aktyvistai praneša, kad situacija su eutanazija Nyderlanduose šiuo metu yra „nekontroliuojama“ - pacientams dažnai atliekama eutanazija dėl depresijos ar kitų išgydomų aplinkybių.

Nyderlandai taip pat yra ir globalaus judėjimo, siekiančio sunaikinti bet kokį tikrosios šeimos statusą ir skleisti seksualinę revoliuciją, priešakyje. Viena iš pirmųjų šalių, legalizavusių prostituciją, dabar ji yra ir viena pagrindinių finansinių Tarptautinės lesbiečių, gėjų, biseksualų, transsseksualų ir interseksualų asociacijos, vienos iš galingiausių Europos Sąjungoje ir Jungtinėse Tautose veikiančių lobistų grupių, rėmėjų.

Sekdami šiomis madomis, olandai vyskupai Katalikų Bažnyčioje skleidė vadinamąją praktikos ir doktrinos „liberalizaciją“. Atvirai maištingo olandiško katekizmo išleidimas (su popiežiaus Pauliaus VI patvirtinimu) yra puikus olandiško stiliaus itin liberalaus „katalikiškumo“ pavyzdys. Šis katekizmas taip neatitiko katalikų doktrinos, kad turėjo būti ne kartą perleistas, jog įgyvendintų popiežiaus perspėjimus, kad jis negali būti patikimu autentiško mokymo šaltiniu.

Beveik iš karto po popiežiaus Pranciškaus išrinkimo, pas jį atvykusi Nyderlandų vyskupų delegacija pranešė apie artėjantį šimtų bažnyčių uždarymą. Vyskupai popiežiui taip pat pasakė, jog šis masinis nykimas yra Nyderlandų Bažnyčios „drastiško sekuliarizmo“ pasekmė.

2013 m. gruodį Vatikano radijui kardinolas Eijkas teigė, jog „Praktikuojančių katalikų skaičius labai greitai nyksta. XX a. 6-ajame dešimtmetyje 90 procentų visų Nyderlandų katalikų kiekvieną sekmadienį vaikščiojo į Mišias. Dabar tai daro tik 5 procentai.“

Kardinolas dėl to kaltino augantį „radikalų individualizmą“, pagal kurį „individas jaučia pareigą pats save sukurti, taip pat ir savo religiją bei pasaulėžiūrą“.

Nors Katalikų Bažnyčia yra didžiausia religinė grupė šalyje ir sudaro 23-28 procentus šalies populiacijos, tačiau Mišias reguliariai lanko tik 1,2 procentai visos populiacijos (ne daugiau nei 200 tūkst. žmonių). Olandai katalikai taip mažai domisi savo religija, kad kardinolas Eijkas net buvo priverstas atšaukti planuotą popiežiaus Pranciškaus vizitą į šią šalį, bijodamas, kad pasitikti popiežiaus susirinks gėdingai mažai žmonių.

Šių metų kovo mėnesio pabaigoje kardinolą Eijką pasiekė peticija, kurią pasirašė 12 tūkst. Nyderlandų tikinčiųjų, kurioje reikalaujama sustabdyti parapijų uždarymo planus. Tačiau vis tiek nedingsta bažnyčių išlaikymo ir mokesčių apmokėjimo problema.

Pastatų likimas yra vietinių kunigų rankose, vienas iš kurių šių metų sausį laikraščiui Wall Street Journal teigė, jog nors tikisi, kad bažnyčių pastatai nebus panaudoti nemoralioms veikloms, tačiau negali to užtikrinti. Šventojo Euzebijo parapijos kunigas Hansas Pauwas teigė, kad „Yra tam tikrų dalykų, kurių mes nenorėtume - kazino, viešnamio ar kažko panašaus“.

„Tačiau kai visuomenės akyse tai nebėra bažnyčia, tuomet ji gali atlikti bet kokią paskirtį.“

Wall Street Journal rašoma, kad vienoje buvusioje bažnyčioje dabar įrengtas riedlenčių parkas vietiniams paaugliams. Laikraštis kalbino 14 metų paauglį Pelle'ą Klompą, kuris sakė, kad kartais žmonės piktinasi tuo, kas buvo padaryta su bažnyčia. „Dažnai seni žmonės piktinasi, kad „žeminame tikėjimą“, ir aš tai galiu suprasti. Tačiau jie šio pastato nenaudojo“.

Parengta pagal Lifesitenews.com informaciją



Susiję

Religija 7341001552865812436
item