Islamistai Kenijoje per išpuolį nužudė mažiausiai 147 krikščionis

Pasaulį ir Kenijos visuomenę pribloškė žinios iš Garisos miesto Kenijos rytuose apie universitetinio koledžo užpuolimą, per kurį žuvo pu...


Pasaulį ir Kenijos visuomenę pribloškė žinios iš Garisos miesto Kenijos rytuose apie universitetinio koledžo užpuolimą, per kurį žuvo pusantro šimto nekaltų jaunuolių. Ginkluotas užpuolimas prieš taikius studentus buvo itin negailestingas, tęsėsi nuo ryto iki vakaro visą ketvirtadienį. Teroristai, priklausantys somalių islamistų grupuotei Šebab, nužudė mažiausiai 147 Garissa University College gyvenusius jaunuolius. Kai kurie buvo nukirsdinti. Per tą patį užpuolimą buvo pagrobta dar apie 150 studentų. 80 jaunuolių buvo sužeisti. Ataka pasibaigė tik pavakare, po to, kai Kenijos saugumo pajėgos nukovė keturis teroristus, o likusieji praspruko. Beje, anot spaudos pranešimų, visi nužudyti Kenijos studentai – krikščionys. Teroristinė ataka tarsi patvirtina šiomis taip pat popiežiaus Pranciškaus ne kartą pareikštą įsitikinimą, jog krikščionys yra pasaulyje labiausiai persekiojama žmonių grupė.

Šventasis Tėvas Pranciškus irgi sukrėstas įvykių Garisos koledže. Popiežiaus valstybės sekretorius kard. P. Parolin popiežiaus Pranciškaus vardu pareiškė užuojautą Kenijos katalikų vyskupų konferencijos pirmininkui kardinolui John Nijue, nurodydamas, kad popiežių labai nuliūdino didžiulė ir tragiška gyvybių netektis. Šventasis Tėvas, pavesdamas žuvusiuosius Dievo begaliniam gailestingumui, užtikrino savo maldas ir dvasinį artumą aukų artimiesiems ir visiems Kenijos žmonėms šią skaudžią valandą. Popiežius smerkia beprasmį žiaurumą, meldžiasi už jo vykdytojų širdžių atsivertimą ir prašo Kenijos valdžią padvigubinti pastangas, kad liautųsi tokie smurto veiksmai ir priartėtų nauja brolystės, teisingumo ir taikos era.

Anot žmogaus teisių organizacijos Amnesty international, įvykiai Kenijoje liudija, jog būtina skubiai užtikrinti akademinio jaunimo, universiteto dėstytojų ir darbuotojų, kaip ir visų Garisos gyventojų saugumą. Anot organizacijos, vyriausybė privalo skubiai atlikti nešališką ir veiksmingą užpuolimo tyrimą ir nuteisti kaltuosius.

Penktadienį iš pat ryto Garisos mieste, kuris yra už 150 km nuo Somalio sienos, buvo įvesta nepaprasta padėtis, paskelbtos papildomos saugumo priemonės. Regionas apskritai neramus, gyventojai jau patyrė ne vieną užpuolimą. Garisos parapijos klebonas Vatikano radijui patvirtino, kad užpuolimas nebuvo visai nelauktas.

Mums pagrasino. Buvome įspėti būti atsargūs. Įspėjimas buvo rimtas ir pasitvirtino. Tą rytą buvome apsilankę policijos nuovadoje pranešti Mišių tvarką, nes paprastai būna pasiųsta apsauga bažnyčioms pamaldų metu. Normaliai būna apsauga kas kartą, kai vyksta Mišios. Tai privaloma apsauga, be kurios mums neleidžiama aukoti Mišių. Nesu ramus, nes nežinau, kad kada nors kas nors panašaus pasikartos, tęsė kunigas. Jis pridūrė, kad niekas nesaugus nuo tokio pobūdžio užpuolimų.

Deja, pastarųjų dienų įvykių kronika liudija, kad krikščionių užpuolimai tęsiasi taip pat Artimuosiuose Rytuose. Sirijoje prieš keletą dienų islamistų kovotojai Idlib mieste sulaikė ortodoksų kunigą, kuriam galimai ruošiamas islamistų teismas. 57 metų kun. Ibrahim Farag ir keli jo parapijos, dedikuotos Mergelei Marijai, bendradarbiai, tikslus skaičius nežinomas, buvo islamistų kovotojų suimti kovo 28 dieną. Kunigą sulaikė al-Qaeda grupuotės įtakoje veikianti al-Nusra grupuotė, sukilusi prieš Sirijos prezidento Asado valdymą ir nekartą susirėmusi taip pat su vadinamosios islamo valstybės ISIS kovotojais. Prieš ginkluotų neramumų pradžią Idlibe gyveno apie tūkstantis krikščionių, kurių dauguma pasitraukė dėl džihadistų grėsmės.


Susiję

Religija 5118560296709566454

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Labai keista, kai pateikiami faktai su intencija, neva, tai būtų įrodymas, kokie blogi tie ar anie. Visiškai nepasdirūpinta paaiškinti, kokios priežastys skatina, neva, blogiečius tokiems drąstiškiems veiksmams, lygtai įmanomas dalykas, kad jie būtų priešiškai nusiteikčę be jokios priežasties. Toks tendencingas informacijos pateikinėjimas galimas tik su vieninteliu tikslu, tai yra, kai "karaul" šaukianti pusė nori nuslėpti savo nenuginčytiną kaltę dėl išprovakuoto incidento.

item