I. Degutienė ragina Vyriausybę sutvarkyti Lukiškių aikštę iki Lietuvos valstybingumo šimtmečio

Seimo Pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė kreipėsi į Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo, siekiant...


Seimo Pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė kreipėsi į Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo, siekiant, kad tai būtų padaryta iki Lietuvos valstybingumo šimtmečio, t.y. 2018 metų.

Deja, Vyriausybės ir patriotinių organizacijų atstovai praranda viltį, kad tai bus padaryta iki 2018-ųjų ir tai, jų manymu, būtų skaudus moralinis smūgis visiems nuo totalitarinių režimų teroro nukentėjusiems asmenims.

Pasak Seimo Pirmininko pavaduotojos, išrinktųjų tautos atstovų pareiga yra įsiklausyti į visuomenės nuomonę ir vykdyti jos valią. Lietuvos patriotinės nevyriausybinės organizacijos, atstovaujančios laisvės kovotojams ir gynėjams, politiniams kaliniams ir tremtiniams, kitiems nuo totalitarinių režimų nukentėjusiems Lietuvos piliečiams, yra aiškiai išreiškusios savo poziciją dėl Lukiškių aikštės memorialo. Jų teigimu, Kultūros ministerijos 2012 m. pabaigoje organizuotas konkursas paminklui „Per amžius kovojusiems ir žuvusiems už Lietuvos laisvę“ sukurti tapo „pasityčiojimu iš kilnios idėjos“ dėl pasirinkto paminklo-abstrakcijos „Tautos dvasia“.

Visi sutaria, kad Lukiškių aikštė turi ypatingą statusą. Seimas 1999 m. vasario 11 d. priėmė nutarimą „Dėl valstybės sostinėje esančios Lukiškių aikštės funkcijų“, kuriuo Lukiškių aikštė įvardinta kaip pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė su laisvės kovų memorialiniais akcentais, kaip vientisa urbanistinė erdvė, turinti atlikti valstybinę, reprezentacinę, o kartu ir visuomeninę funkciją. Objektas yra valstybės saugomas, jam suteiktas nacionalinio lygio statusas. Paradoksalu, tačiau nemažai kliūčių iki šiol nacionalinio lygmens objekto sutvarkymui sudarė pati Vilniaus miesto savivaldybė.

„Nors šis klausimas nėra išsprendžiamas jau dvidešimtmetį, dabartinė Vyriausybė, kitaip nei žadėjo, nesiima realių veiksmų. Nors buvo išsakyta, jog Lukiškių aikštės sutvarkymas bus įtrauktas į pasiruošimo 2018 m. Lietuvos valstybingumo šimtmečio planus, tai vis dar nėra įgyvendinta. Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis teigia, kad Lukiškių aikštės sutvarkymas yra Kultūros ministerijos kompetencija. Tuo tarpu pastaroji atsako, kad atsakinga taip pat yra Aplinkos ministerija bei Vilniaus miesto savivaldybė, – pažymi Seimo Pirmininko pavaduotoja. – Šiuo raštu kreipiuosi į Jus, premjere, siekdama atkreipti dėmesį į susiklosčiusią situaciją bei ragindama imtis veiksmų, siekiant išpildyti Lietuvos piliečių lūkesčius. Lukiškių aikštės likimas tuo pačiu parodys ir dabartinės valdžios požiūrį į valstybės įvaizdį, Lietuvos ir jos tautos istoriją. Artėjant Lietuvos valstybingumo šimtmečiui, turime imtis priemonių, kad rastume sprendimą ir bendrą poziciją ne tik tarp skirtingų politinių jėgų, bet ir visuomenės. Jūsų pareiga imtis lyderystės šiuose veiksmuose“.

I. Degutienė siūlo sudaryti bendrą sprendimų priėmėjų bei visuomenės atstovų komisiją, kuri rastų sutarimą dėl Lukiškių aikštės likimo. Į ją būtina įtraukti patriotinių organizacijų atstovus, kurie jau ne vienerius metus aktyviai pasisako šiuo klausimu.

Susiję

Politika 213135284063201104
item