Dėl ekonomikos nuosmukio vis blogėja Rusijos demografinė situacija

Daug žmonių jaudinasi dėl dabartinių Putino veiksmų ir teigia, jog jam neturi būti leidžiama taip elgtis su savo paties žmonėmis bei paže...

Daug žmonių jaudinasi dėl dabartinių Putino veiksmų ir teigia, jog jam neturi būti leidžiama taip elgtis su savo paties žmonėmis bei pažeidinėti tarptautinės teisės normų. Tačiau Rusiją sustabdyti gali itin prasta jos demografinė padėtis ir Putinas tai žino. Prasta ekonominė perspektyva gimstamumo rodiklius tik dar pablogina. Infliacijos, krentančių naftos kainų ir lėto augimo kombinacija lėmė tai, jog praeitais metais labai smuko žmonių pajamos. Spėjama, kad 2015-ieji metai bus dar blogesni.

Taip situaciją portale National Review komentavo George'as Weigelis:

Pagal daugelį aspektų Rusija tiesiog miršta. Alkoholizmo paplitimas šalyje nebevaldomas. Gyvenimo trukmė vis trumpėja: dabar 15 metų berniukui Haityje tenka ilgesnė gyvenimo trukmė nei jo bendraamžiui Rusijoje. Ekonomika stagnuoja, o rublis žlunga. Rusija importuoja bulves iš Rumunijos. Dauguma bažnyčių tuščios. Tačiau ant šio pūnančio kūno stovi oligarchinis elitas, funkcionuojantis panašiai kaip mafijos šeimos žymiojoje knygoje „Krikštatėvis“.

Mirčių padaugėjo 2 procentais, o gimimų sumažėjo 4 procentais, rodo naujausia Rosstat 2015 metų sausį išleista demografinė statistika. Panašus nuosmukis buvo fiksuojamas ir prieš tai buvusius du mėnesius. Mažai tikėtina, kad šis gimimų skaičiaus nuosmukis nėra susijęs su šalies ekonomine perspektyva. Lėšų perskirstymas lėmė, kad pinigai, galėję skatinti gimstamumą, buvo išleisti karinėms reikmėms. Sveikatos apsaugos biudžetas taip pat kenčia, ir būtent tai galėjo prisidėti prie padidėjusių mirtingumo rodiklių.

Žurnalas Forbes komentuoja:

XX a. 10 dešimtmetyje rusai parodė, kad kai jie jaučiasi nesaugiai dėl savo ekonominės aplinkos, jie atideda ar visai užmiršta šeimų formavimo politiką. Kas dabar vyksta, žinoma, net iš tolo nėra taip rimta, kaip buvo 10 dešimtmečio pradžios krizės metu, bet tai tikrai yra didžiulis nuosmukis nuo dar prieš kelis metus Rusijoje buvusių ekonomikos rodiklių. Žinant tai, 2015 metų sausio mėnesio duomenys neturėtų stebinti: didėjančią infliaciją, lėtėjantį augimą ir augantį nedarbą turėtų sekti ir gendantys demografiniai pagrindai. Jei Rusijos vyriausybė nesusitvarkys su ekonomine šalies situacija, tai patirtis rodo, kad sunkiai laimėti paskutinių metų pakilimai greitai ištirps.

Putinui vertėtų apie tai pagalvoti prieš perskirstant pinigus egoistiškiems kariniams tikslams, nes jo paties namuose nyksta populiacija. Kad ir kaip būtų, nors ši situacija gali atbaidyti rusus nuo vaikų turėjimo, politiškai žiūrint pasaulis turėtų turėti omenyje Rusijos gebėjimą atlaikyti kančią, ekonominę ar bet kokią kitą. Užtenka prisiminti jų ištvermę kovojant prieš Vokietiją II-ojo pasaulinio karo metais, kad įsitikintume, jog tai tauta, įpratusi nuolatos kentėti dėl politinės savo vadovų veiklos.

Parengta pagal Mercatornet.com informaciją




Susiję

Ekonomika 7000325324291896453

Rašyti komentarą

item