Carolyn Moynihan. Hillary Clinton „šeimos gynėjos“ kaukė

Hillary Clinton nori būti pirmąja JAV prezidente moterimi. Tai nestebina. Ji taip pat nori būti ir pirmąja šeimai draugiška moterimi prez...

Hillary Clinton nori būti pirmąja JAV prezidente moterimi. Tai nestebina. Ji taip pat nori būti ir pirmąja šeimai draugiška moterimi prezidente, tokia, kuri užstoja mažutėlius, vienišas mamas, dirbančiuosius šeimos versle bei jaunas šeimas - tai matyti iš jos pristatomojo vaizdo klipo

Žinoma, tai labai gražus vaizdo klipas. Be jokių abejonių, ir labai brangus. Su aiškia kryptimi ginti šeimos vertybes - santuoką, mamą, tėtį ir vaiką, susituokusią juodaodžių porą, namų šeimininkę, šeimos verslą. sunkiai dirbantį tėvą - tačiau ką šis vaizdo įrašas siūlo viename epizode, greitai atima kitame. Trumpai tariant, jis neįtikina.

Netgi priešingai - tuos, kurie apie ją niekada ir negalvojo kaip apie šeimos gynėją, vaizdo įrašas priverčia tik dar kartą įsitikinti, kad ji kaip niekada toli nuo šio titulo. Štai priežastys, kodėl Hillary Clinton nebūtų pirmoji šeimą ginanti moteris demokratė, laimėjusi prezidento rinkimus.

Jos vaizdo įraše santuoka yra visiškai supainiota. Taip, tiesa, kad jame yra nuoroda į santuoką, tačiau į gėjų „santuoką“: du vyrai su nekantrumu laukia savo vestuvių dienos. Mums taip pat parodoma ir laiminga lesbiečių pora. Hillary visada rėmė gėjų „teises“, tačiau, kaip ir prezidentas Obama, ji ilgainiui „patobulėjo“ iki gėjų „santuokos“ klausimo palaikymo. 1996 metais jis palaikė prezidento Billo Clintono Santuokos gynimo aktą, kuriame santuoka buvo apibrėžta taip, jog užkirto kelią į santuoką gėjų ir lesbiečių poroms. Dabar jau matome ją teigiančią, kad santuoka yra poros meilės pripažinimas, o ne potencialiai vaisinga sąjunga tarp vyro ir moters. Ar ji tikrai taip greitai pakeitė savo nuomonę, ar tai paprasčiausiai buvo gerai apskaičiuotas politinis žingsnis?

Reikia visos šeimos, kad užaugintume vaiką. Hillary parašė įžymiąją knygą, pavadinimu „Reikia viso kaimo, kad užaugintume vaiką“ (angl. It Takes a Village to Raise a Child), bet, kaip ji pati pastebėjo, pirmiausia tam reikia šeimos. Normaliomis sąlygomis reikia daugiau nei vienišos mamos, tačiau pirmasis epizodas jos vaizdo įraše vaizduoja moterį, kuri ruošiasi persikraustyti tam, kad jos dukra galėtų eiti į geresnę mokyklą. Niekur šalia nėra tėvo, taip pat ir vėlesniuose epizoduose, kuriuose vaizduojama mama, besiruošianti grįžti į darbą po penkerių metų pertraukos, kurių metu ji viena augino vaikus, arba kita, taip pat vieniša mama tik su savo vaikais.

Tiesa, vaizduojama ir viena susituokusi juodaodžių pora (jis turi sutuoktuvių žiedą), besilaukianti kūdikio, bei kita pora su savo dukterimi. Vaizduojama ir dar viena vaikiška pora su savo kate ir šunimi. Taigi, šio vaizdo įrašo pagrindinė žinutė yra jau seniai žinoma klišė, kad šeima gali būti įvairaus dydžio ir formos. Nėra jokios normos ar idealo. Atleiskite, Hillary, tačiau su šiuo požiūriu Jūs nepastatysite stipresnės ir laimingesnės Amerikos.

Vaikai čia yra tik antrinis ar net tretinis dalykas. Blogiausia pasekmė, kylanti iš vyro ir moters šeimos sureliatyvinimo, labiausiai nuskriaudžia vaikus. Vaikai turi teisę gimti tokiu būdu, kuris nepažeidžia jų žmogiškojo orumo, ir būti auginami savo pačių tėvų, kol mirtis ar kokia kita neįprasta aplinkybė padaro šį dalyką neįmanomą. Idėja, kad tėčiai yra tik „pasirenkamas priedas“ žeidžia vaikus. Idėja, kad gėjų pora gali auginti vaikus (tokią teisę jiems suteikia santuokos statuso pripažinimas) reiškia, kad vaikai yra faktiškai tiesiog gaminami ir gali užaugti niekados nepažinę savo tikrosios motinos ir tėvo. „Visas kaimas“ jokiu būdu negali kompensuoti už šiuos klaidingus pagrindus.

Svarbiausia - moterys, net jei tai reiškia savo pačių kūdikių nužudymą. Hillary žinutė pirmiausia krypsta į moteris. Moterų teisių, o ypač „reprodukcinių teisių“, klausimas yra viena pagrindinių jos temų. Kaip ji pati praeitais metais sakė Jungtinėse Tautose: „Negalėsime progresuoti su lyčių lygybe ar platesniu žmogaus vystymusi, kol neužtikrinsime moterų reprodukcinės sveikatos ir teisių. Tai yra pamatinė tiesa.“

O reprodukcinės teisės apima ir abortą. Kalbėdama Obamos administracijos vardu 2009 metais ji ištarė garsiąją frazę: „Mes manome, kad šeimos planavimas yra svarbi moters sveikatos dalis, ir reprodukcinė sveikata apima ir prieigą prie abortų, kurie, mano manymu, turėtų būti saugūs, legalūs ir reti.“

Net ir atsiribojus nuo to, kaip siaubingai vaikų teises puola jos pozicija, nėra aišku, ar jos ginamos reprodukcinės teisės yra būtent tai, ko nori pačios moterys. Akivaizdu, kad dalis jų kontracepcijos ir aborto nelaiko atsakymu į savo sveikatos, finansines ar santykių problemas. Tai ypač matyti besivystančiose šalyse. Bet kad ir ką sakytume, abortas vis tiek yra žudymas ir negali būti sveikos šeimos kultūros „pamatu“.

O kur kaimas? Hillary vaizdo klipas neparodo daugybės Amerikos gyvenimo epizodų. Tarp jos ir paprastų žmonių yra didelis atotrūkis, kuri jį bandytų sumažinti fiskaline politika, motinystės atostogomis ir keliais kitais dalykais. Tačiau kur yra pilietinė visuomenė: savanoriškos organizacijos ar religinės bendruomenės - institucijos, praeityje užtikrinusios stiprių šeimų egzistavimą? Žinoma, tai nebūtinai yra jos kaltė, kad šios institucijos nyksta iš amerikiečių gyvenimo, ypač iš prasčiausiai gyvenančiųjų, kuriais ji taip susirūpinusi. Tačiau šių institucijų rolės sveikai visuomenei nepripažinimas situaciją tik dar pablogins.

Vienas apžvalgininkas teigė, jog Hillary kampanijos pristatomasis vaizdo klipas žymi „akimirką, kai Demokratų partija oficialiai tapo šeimos vertybių partija“. Aš taip nemanau.

Versta iš Mercatornet.com


Susiję

Šeimos politika 7612743881157929617
item