Z. Brzezinskis: Graikija galėtų paralyžiuoti NATO 5-ojo straipsnio veikimą

Palankiai Maskvos atžvilgiu nusiteikusi Graikija gali paralyžiuoti NATO gebėjimą reaguoti į Rusijos agresiją, trečiadienį pareiškė buvęs...


Palankiai Maskvos atžvilgiu nusiteikusi Graikija gali paralyžiuoti NATO gebėjimą reaguoti į Rusijos agresiją, trečiadienį pareiškė buvęs JAV prezidento nacionalinio saugumo patarėjas Zbigniewas Brzezinskis.

Atėnai, pasinaudodami savo veto teise, gali sulėtinti Aljanso atsaką, jeigu Rusija imtųsi agresyvių veiksmų prieš Baltijos šalis, sakė Brzezinskis Lenkijos dienraščiui „Gazeta Prawna“.

Jo teigimu, Lenkija taip pat „gali būti taikinys“ po Rusijos pernai įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos, kaip ir kitos buvusios sovietinės respublikos – Moldova, Gruzija ir Azerbaidžanas.

NATO sutarties 5-asis straipsnis numato Aljanso kolektyvinę gynybą agresijos prieš bet kurią bloko narę atveju, priminė jis. „Tačiau NATO varžo vienbalsiškumo principas“, – sakė Z. Brzezinskis, ir perspėjo, kad Aljansas „gali būti kuriam laikui paralyžiuotas <...> Graikijos, kuri yra Rusijos draugė ir turi veto teisę“.

Graikijos ministras pirmininkas Alexis Tsipras balandžio 8 dieną susitiks Vladimiru Putinu Maskvoje prieš Pergalės dienos paradą.

Graikijos pareigūnai nesibodi grąsinti, kad Atėnai gali kreiptis pagalbos į Rusiją ar Kiniją, jeigu nepavyktų susitarti dėl paskolų su Europos Sąjunga.

Parengta pagal Hurriyetdailynews.com informaciją


Susiję

Pasaulis 2078590152841129306
item