T.Kosciuškos skvere iškils paminklas broliams Vileišiams

Trečiadienį iš Tauragės specialiu transportu ir lydimas policijos į Vilnių buvo atgabentas žymiųjų lietuvybės puoselėtojų brolių Vileišių p...

Trečiadienį iš Tauragės specialiu transportu ir lydimas policijos į Vilnių buvo atgabentas žymiųjų lietuvybės puoselėtojų brolių Vileišių paminklo modelis.

Šios skulptūros modelis - tai trys dviejų natūrų dydžio figūros. Jo aukštis yra 3 metrai, plotis - 4,10 m.E 4,5 m. Modelis pagamintas iš gipso, medienos bei specialių mišrių mišinių.

Paminklas buvo pristatytas į Dailininkų sąjungai priklausančias patalpas gipso atspaudams nuimti, paskui keliaus į Kauną liejimui iš bronzos. Šis procesas reikalauja nemažai laiko, todėl paminklas Vilnių papuoš dar po poros metų, 2017 - aisiais. Jis iškils T.Kosciuškos gatvėje esančiame skvere, šalia vietos, kur Vilnelė įteka į Nerį.

„Jaukiai įsitaisę prie stalo, Petras, Antanas ir Jonas Vileišiai žvelgs į Gedimino bokšto viršūnėje plevėsuojančią trispalvę“, - sako  asociacijos „Vileišių fondas“ direktorius, Vilniaus klubo narys, Jono Vileišio vaikaitis Gediminas Tursa.

Stalo idėją realizavę projekto autoriai - skulptorius Regimantas Midvikis bei architektai Linas Krūgelis ir Ričardas Krištapavičius  - siekė per šį simbolį atspindėti glaudų brolių tarpusavio ryšį ir jų santykius su visuomene, kurios labui darbavosi.

Paminklą broliams Vileišiams inicijavo Jono Vileišio giminaičiai. Lietuvos architektų sąjungos ir Vilniaus miesto savivaldybės rengtam konkursui buvo pasiūlyta net šešios dešimtys paminklo projektų. Paminklo sukūrimą ir pastatymą, kainuosiantį apie 300 tūkst.  eurų,  parėmė Dalia Bobelienė, Gediminas Jonas Tursa, Reda Tursaitė, Kęstutis Devenis, Petras Vileišis, Birutė Vileišis, Gediminas Tursa, Vilniaus Petro Vileišio pagrindinė mokykla, Lietuvos geležinkeliai, Vilniaus klubas. Vilniaus savivaldybė pagal su asociacija „Vileišių fondas“ pasirašytą sutartį įsipareigojo sutvarkyti paminklo teritoriją.

Nors parengiamieji darbai sėkmingai baigti, galutiniam projekto įgyvendinimui vis dėlto dar trūksta maždaug 140 tūkst. eurų. Tikimasi, kad atsiras privačių asmenų bei verslo įmonių, kurios paaukos paminklui trūkstamus pinigus taip, kaip kitados broliai Vileišiai dosniai aukojo asmenines lėšas, kad Lietuva pasidarytų nepriklausoma, klestinti ekonomiškai bei kultūriškai, o jos senoji sostinė taptų lietuviška.

Broliai Vileišiai -- itin svarbios asmenybės Lietuvos politiniame, kultūriniame ir visuomeniniame gyvenime. Vyriausias brolis Petras buvo kelių inžinierius, statė tiltus, geležinkelius. Verslininkas ir mecenatas, jis įkūrė geležies dirbinių gamyklą, modernią spaustuvę, pastatė Antakalnyje rūmus, tapusius lietuviškos kultūros židiniu.  Jis įkūrė, leido ir redagavo pirmąjį lietuvišką dienraštį "Vilniaus žinios".

Antanas Vileišis buvo gydytojas humanistas, rūpinosi lietuvių švietimu, daug padėjo broliui Petrui Vilniaus lietuvinimo veikloje. Jauniausias brolis Jonas pasirinko teisininko profesiją. Jis  buvo dienraščio „Lietuvos žinios“ steigėjas ir leidėjas, Lietuvos miestų sąjungos kūrėjas, kultūros mecenatas,  Lietuvos Tarybos narys, Vasario 16-osios Akto bendraautorius ir signataras.

„Šis paminklas nuolat primins mums, kas sukūrė moderniąją Lietuvą. Jis - pirmiausia Petro Vileišio asmenyje -- simbolizuoja turtingo lietuvių kapitalisto, persisunkusio rūpesčiu dėl visuomenės, tipą. Tai yra puikus pavyzdys laisviems mūsų dienų žmonėms, kurie kuria savo verslus nepamiršdami ir visuomenės reikalų“, - teigia profesorius Egidijus Aleksandravičius.

Šaltinis: www.ivilnius.lt

Susiję

Įvykiai 9067618206067247453

Rašyti komentarą

3 komentarai

tomas rašė...

Geras straipsnius liuks

Anonimiškas rašė...

Vilniuje butinai uzsukite i http://www.vanillelounge.lt

Restoranas vilniuje rašė...

Labai įdomu, ačiū už pasidalinimą!

item