Teismas aiškinosi, kaip šilumininkai galėjo iššvaistyti milijonus

Kelios nešvarios aferos – ir iš šilumos mokėtojų kišenių byra milijonai. Dar keletas suktybių – ir padaryta žala, kaip paskaičiavo proku...


Kelios nešvarios aferos – ir iš šilumos mokėtojų kišenių byra milijonai. Dar keletas suktybių – ir padaryta žala, kaip paskaičiavo prokurorai, siekia beveik tris milijonus eurų. Tokie kaltinimai pateikti vienų didžiausių Lietuvos šilumos ūkių monopolininkų šeimininkams, o jiems iškelta byla pirmadienį buvo atversta ant Vilniaus apygardos teismo stalo.

Piktnaudžiavimas, sukčiavimas, didelės vertės svetimo turto iššvaistymas – tokie kaltinimai buvo pateikti verslininkams, bendrovės „Icor“ akcininkams Andriui Janukoniui ir Linui Samuoliui (pastarasis taip pat yra „Vilniaus energijos“ prezidentas ir „Litesko“ generalinis direktorius) ir Prancūzijos piliečiui Jeanui Pierre Henri Sacreste („Vilniaus energijos“ valdybos pirmininkas). Šiems verslininkams iškeltą baudžiamąją bylą pirmadienį nesėkmingai pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismas.

Į teismo salę tiek kaltinamieji, tiek jų advokatai susirinko veltui – kaip paaiškėjo, šiuo metu nėra prancūziškai mokančio vertėjo, todėl nėra kaip užtikrinti, kad J. P. H. Sacreste supras, kas vyksta teismo metu. Dėl šios priežasties buvo nutarta bylos nagrinėjimą atidėti iki balandžio 16 dienos.

Kaltinimą stambiems verslininkams iškeltoje byloje palaiko prokuroras Ugnius Vyčinas, o bylą nagrinėja trijų teisėjų kolegija, kurioje – teisėjai Virginija Švedienė, Stasys Lemežis ir Vitalija Norkūnaitė.

Kaip paaiškėjo, A. Janukoniui, L. Samuoliui ir J. P. H. Sacreste galimai neteisėtai manipuliuojant dujų įsigijimo kainomis tiek šilumos vartotojams, tiek tarpusavyje tampriai susijusioms bendrovėms „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ galėjo būti padaryta žala, vertinama beveik 3 mln. eurų (daugiau nei 10 mln. litų).

Įtariama, kad A. Janukonio ir J. P. H. Sacreste valdyta bendrovė „Dalkia“, laimėjusi viešąjį konkursą, įsigijo gamtines dujas, kurias, pagal sutartį, buvo galima naudoti tik elektros energijos gamybai, tačiau pati bendrovė elektros gaminti negalėjo ir, nesilaikydama sutarties sąlygų, pardavė dujas „Vilniaus energijai“ už gerokai didesnę kainą.

Kitas nešvarus šios istorijos aspektas – dujas pirkusi „Vilniaus energija“, kaip įtariama, nesilaikė pirkimų tvarkos ir organizavo viešuosius pirkimus pagal savo pačios nusistatytas taisykles, taip sudarant galimybes viešuosiuose pirkimuose dalyvauti bendrovei, kurioje šeimininkavo kaltinamieji.
Tokių gamtinių dujų „supirktuvių“ rezultatas – nepagrįstai išpūsta pirkimo kaina ir 5,1 mln. litų, kurie buvo išleisti dujoms pirkti, vertinama žala. Maža to, taip buvo nepagrįstai padidintos šilumos gamybos sąnaudos, o iš vartotojų už tai pareikalauta papildomai sumokėti daugiau nei 1 mln. litų.

Tačiau tai – dar ne visi A. Janukoniui, L. Samuoliui ir J. P. H. Sacreste inkriminuojami nusikaltimai. Prokurorai taip pat įtaria, kad teisiamieji galėjo iššvaistyti 3,4 mln. litų kompensaciją, kurią gavo dėl netinkamos gamtinių dujų pardavimo kainodaros. Pinigai, kaip įtariama, buvo pervesti tai pačiai A. Janukonio ir J. P. H. Sacreste bendrovei, o Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija net nebuvo informuota, kad „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ yra gavę šią kompensaciją, todėl šilumos kaina išaugo, o vartotojams už šią aferą iš savo kišenės galimai teko sumokėti dar milijoną litų.

A. Janukonis, anksčiau teigęs, kad jam pateikti kaltinimai – kerštas už jo poziciją ir mintis, teisme nepanoro komentuoti jam pareikštų įtarimų ir pateiktų kaltinimų. „Aš neturiu ką pasakyti“, – gynėsi nuo klausimų A. Janukonis.

Ne ką kalbesnis buvo ir L. Samuolis, paprašytas įvertinti jam pateiktus kaltinimus.

Už piktnaudžiavimą, sukčiavimą ir kitus inkriminuojamus nusikaltimus teisiamiesiems gresiančios sankcijos įvairios, tačiau Baudžiamajame kodekse yra numatytos ir laisvės atėmimo bausmės. Tiesa, jei teismas nuspręs, kad nusikaltę verslininkai verti tik piniginių baudų, A. Janukoniui ir L. Samuoliui nėra ko jaudintis – abiejų verslininkų turtai vertinami po daugiau nei 66 mln. eurų (230 mln. litų).

Tačiau U. Vyčinui gali ir nepavykti įrodyti šilumos tiekėjų kaltės – neseniai šis prokuroras Vilniaus miesto apylinkės teisme pralaimėjo bylą, kurioje „Lietuvos dujos“ ir trys aukšti šios bendrovės darbuotojai kaltinti dirbtinai pakėlę dujų pirkimo kainą ir taip iš vartotojų pasisavinę beveik 3 mln. litų.


Susiję

Ekonomika 8657902517696666147

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Grynas cirkas. Žino, kad iššvaistė, bet "išsiaiškins" ir pasakys, kad neaišku - kaip. Taip įstatymo vardu galės liepti nusikaltėlius atleisti nuo atsakiomybės.

item