Seimo narių grupė siūlo įteisinti vienos lyties asmenų partnerystę

Liberalė D. Kuodytė ir grupė Seimo narių pateikė Civilinio kodekso papildymus ir pataisas, įteisinančias porų nesantuokinę partnerystę L...


Liberalė D. Kuodytė ir grupė Seimo narių pateikė Civilinio kodekso papildymus ir pataisas, įteisinančias porų nesantuokinę partnerystę Lietuvoje, taip pat ir tos pačios lyties asmenims. Tai numatantį projektą parašais parėmė grupė Seimo Liberalų sąjūdžio ir Socialdemokratų partijos frakcijos narių.

Projektu siūloma apibrėžti, kad partnerystė yra pilnametystės sulaukusių, giminystės ryšių nesiejamų ir santuokos nesudariusių sugyventinių monogamijos principu paremtas bendras gyvenimas šeimoje, abiems partneriams notariškai patvirtinus pareiškimą dėl partnerystės ir pasirašius sutartį. Projektu siūloma įtvirtinti, kad partneriai sutartimi nustato bendrai įgyto ir naudojamo turto padalijimo klausimus pasibaigus jų bendram gyvenimui. Pabrėžiama, kad partnerystė įstatyminio reguliavimo aspektu yra paprastesnė nei santuoka. Partnerystė gali būti nutraukiama skaidriai ir be ilgų teisinių ginčų, su kuriais susiduriama išsituokiant.

Partnerystė pagal įstatymą pradėtų galioti iš karto nuo pareiškimo dėl partnerystės užregistravimo gyventojų registre ir sutarties sudarymo momento.

Naująjį įstatymo projektą dėl registruotos partnerystės parašais parėmė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai D. Kuodytė, Eligijus Masiulis, Gintaras Steponavičius ir Šarūnas Gustainis, taip pat – Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė, frakcijos nariai Marija Aušrinė Pavilionienė, Birutė Vėsaitė, Giedrė Purvaneckienė ir Juras Požėla.

Premjeras Algirdas Butkevičius nepritaria siūlymui įteisinti vienos lyties asmenų partnerystę.

„Ne, aš turiu savo nuomonę, kurią esu išsakęs ne vieną kartą. Ačiū“, – žurnalistams Vyriausybėje trumpai atsakė premjeras, paklaustas, ar palaikytų projektą.

Pasak A. Butkevičiaus, penki socialdemokratai, parašais parėmę partnerystės įteisinimą, neatspindi visos partijos pozicijos.

„Tai nėra oficiali (socialdemokratų pozicija) ir aš manau, kad frakcijoje šitas klausimas bus svarstomas“, – kalbėjo premjeras.

Projektą sako palaikąs ir Tėvynės Sąjungos narys Rokas Žilinskas. Jo manymu, niekas neturėtų drausti dviems žmonėms kurti bendro gyvenimo - net valstybė ir Bažnyčia.

„Niekas negali uždrausti dviem žmonėms kurti gyvenimo drauge – nei valstybė, nei Bažnyčia. Juo blogiau, jeigu Bažnyčia bandytų tai padaryti“, sakė Seimo narys.

Apklausos rodo, kad vienos lyties asmenų partnerystei nepritaria net 79 proc. Lietuvos piliečių, o pritaria tik 15 proc.

Tačiau informuota apie tokią visuomenės nuomonę, D. Kuodytė atsakė:

„Be abejo, visuomenės nuomonė daro įtaką politikams. Tačiau, jeigu mes esame tikri europiečiai, jeigu turime savo vertybes, tai žmogaus teises ir laisvą jo apsisprendimą mes turime gerbti.“

Pagal Bernardinai.lt ir Lrt.lt informaciją


Susiję

Pažangos ideologija 942987409558152647
item