Prancūzija apsisprendė: medikai privalės nutraukti pacientų gyvybę, jei jie to pageidaus

Prancūzijoje žemieji parlamento rūmai balsavo už įsttaymą, kuris ir vėl pažadino karštas diskusijas eutanazijos klausimu. Jame be viso kit...


Prancūzijoje žemieji parlamento rūmai balsavo už įsttaymą, kuris ir vėl pažadino karštas diskusijas eutanazijos klausimu. Jame be viso kito numatyta ir tai, jog medikai bus teisiškai įpareigoti laikytis pacientų „gyvybės testamentų“, kuriuos pasirašys asmenys, nenorintys, kad jų gyvybė būtų palaikoma dirbtinėmis priemonėmis, jei jie sunkiai susirgs ir negalės patys nuspręsti baigti savo gyvenimą.

Parlamentaras Jeanas Leonetti, kvietęs savo kolegas balsuoti už siūlomą įstatymo projektą, nevengė patetikos: „Užmigti prieš mirtį, kad išvengtume kančių“.

Už naująjį įstatymą balsavo 436 parlamento nariai, prieš pasisakė tik 34, dar 83 parlamentarai susilaikė.

Nors Prancūzijoje eutanazija ir nėra įteisinta, prezidentas François Hollande’as savo 2012 metų prezidento rinkimų kampanijoje žadėjo dar kartą išnagrinėti šį visuomenę skaldantį klausimą šalyje, kurios laikraščių antraštėse vis sumirga širdį draskančios gyvenimo nutraukimo istorijos.

Apklausos rodo, kad didžioji dalis (96 proc.) Prancūzijos gyventojų pasisako už pacientų nugramzdinimą į gilų miegą tuo atveju, jeigu jie patys gali priimi tokį sprendimą.

88 proc. apklaustųjų yra už tai, kad šį sprendimą priimtų medikų komanda, nes pacientas yra nepajėgus.

Dar daugiau – šiuo metu aštuoni iš dešimties prancūzų pritaria ir eutanazijos įteisinimui.

Pasyvioji eutanazija, kai nutraukiamas gyvybę palaikantis gydymas, Prancūzijoje buvo legalizuota 2005 metais.

Šįkart keliolika Žaliųjų partijos ir kairiųjų radikalų deputatų nutarė susilaikyti – jie teigė, kad rengiant įstatymą nenueita iki galo. Kiti, apie 20 dešinės stovyklos deputatų, tvirtino, kad šiuo įstatymu nueita per toli – net iki pritarimo eutanazijai.

Įstatymas dabar bus pateiktas Senatui – aukštiesiems Parlamento rūmams.



Susiję

Pažangos ideologija 833439626798242648

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

O kodėl žudyti pavedama medikans? Gal skerdykloms tokia "misija" geriau tiktų?

item