Lietuvos atstovė JT Saugumo Taryboje išreiškė susirūpinimą krikščionių padėtimi Artimuosiuose Rytuose

Kovo 27 dieną Jungtinių Tautų Saugumo Taryba aptarė etninių ir religinių mažumų padėtį Artimuosiuose Rytuose radikaliojo ekstremizmo ir ...


Kovo 27 dieną Jungtinių Tautų Saugumo Taryba aptarė etninių ir religinių mažumų padėtį Artimuosiuose Rytuose radikaliojo ekstremizmo ir terorizmo išpuolių kontekste.

JT Saugumo Tarybos debatuose dalyvavusi Lietuvos nuolatinė atstovė Jungtinėse Tautose ambasadorė Raimonda Murmokaitė atkreipė dėmesį, kad tūkstantmečius Artimuosiuose Rytuose gyvavusioms etninėms ir religinėms mažumoms iškilo reali išnykimo grėsmė. Jų atstovai persekiojami, verčiami atsisakyti savo tikėjimo, žudomi. Lietuvos atstovė pabrėžė, jog Lietuvai ypač nerimą kelia regiono krikščionių likimas, kurių teroristinių-ekstremistinių grupuočių kontroliuojamose zonose gali netrukus išvis nebelikti.

Lietuvos nuolatinė atstovė JT pažymėjo, kad tokių teroristinių organizacijų kaip ISIS, kitaip vadinama „Islamo valstybe“ arba Daesh, ideologija neturi nieko bendro su tikėjimu. Tai  pavojinga ekstremistinė nusikaltėliška organizacija, po religine kauke slepianti nusikalstamas užmačias. Savo užmačiomis ir veiklos metodais ji ženkliai skiriasi nuo kitų iki šiol veikusių teroristinių grupuočių. Ji gudriai naudojasi informacinėmis technologijomis ir socialinės žiniasklaidos priemonėmis, kad skleistų savo žudikišką propagandą ir verbuotų kovotojus visame pasaulyje. Svarbu, kad tarptautinė bendruomenė imtųsi visų įmanomų priemonių šių teroristų tinklams suardyti  ir užtikrinti, kad šie žiaurūs nusikaltėliai neišvengtų bausmės už padarytus nusikaltimus žmoniškumui. Kova su nebaudžiamumu, anot Lietuvos ambasadorės, yra būtina sąlyga, siekiant apginti ir išsaugoti Artimųjų Rytų kultūrinę, istorinę ir religinę įvairovę.

Ambasadorė R. Murmokaitė ragino kovoje su radikaliuoju ekstremizmu ir terorizmu efektyviai taikyti turimus tarptautinius instrumentus, įgyvendinti visas JT Saugumo Tarybos rezoliucijas, numatančias priemones užkirsti kelią teroristų finansavimui, verbavimui, ginklų įsigijimui ir teroristų ryšių su tarptautiniu organizuotu nusikalstamumu plėtojimui. Lietuvos ambasadorė taip pat pažymėjo, kad siekiant sėkmės kovoje su „Islamo valstybe“, regiono šalys privalo efektyviai spręsti atskirų grupių marginalizacijos, visų visuomenės sluoksnių įtraukimo, politinio dalyvavimo, socialinės ir ekonominės gerovės klausimus, užtikrinti gerą valdymą, teisės viršenybę, ir pagarbą žmogaus teisėms.

Susiję

Pasaulis 4022544350737883548
item