Lietuva kartu su JAV teiks paramą Ukrainos paramedikams medicinos mokymuose

Lietuva jungiasi prie Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) vykdomos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų narių mokymo misijos ir teiks paramą Ukrain...


Lietuva jungiasi prie Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) vykdomos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų narių mokymo misijos ir teiks paramą Ukrainos paramedikams, dalyvaudama medicinos mokymuose. Misijoje, kuria bus tęsiama pagalba Ukrainai, kartu su JAV kariais dalyvaus trys Lietuvos karinės medicinos srities specialistai.

„Lankydamasis Ukrainos centrinėje karo ligoninėje ir karių reabilitacijos centre Druskininkuose kaip medikas dar kartą įsitikinau, kad teisingai suteikta pirmoji medicininė pagalba galėtų žymiai sumažinti karių kančias ar net išgelbėti jų gyvybes. Todėl nusprendėme jungtis prie mūsų strateginės partnerės JAV vadovaujamos Ukrainos paramedikų mokymo misijos. Ji taip pat praplečia ir Lietuvos pagalbos Ukrainai paramos paketą,“ – sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Kartu su amerikiečiais Lietuvos kariai mokys Ukrainos karius tinkamai teikti medicinos pagalbą mūšio lauke. Mokymai vyks Vakarų Ukrainoje.

„Lietuvių kariai turi daug žinių, gebėjimų ir įgūdžių vykdyti tokio tipo medicinos pagalbą. Daug patirties jie įgijo dalyvaudami tarptautinėse misijose ir operacijose. Medicinos žinias ir įgūdžius karo medikai nuolat atnaujina budėdami greitosios medicinos pagalbos stotyse kartu su medicinos pagalbos darbuotojais,“ – teigia vyriausiasis kariuomenės gydytojas pulkininkas leitenantas Gintaras Berkevičius.

Lietuvių karių kovinį pasirengimą labai teigiamai vertina daugelis NATO šalių, todėl JAV pakvietė Lietuvą prisijungti prie JAV vykdomos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų narių mokymo misijos.

Nuo pat Rusijos Federacijos karinės agresijos Ukrainoje, Lietuva aktyviai palaiko Ukrainos nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą, taip pat remia Ukrainą visomis įmanomomis ir teisiškai leidžiamomis formomis, įskaitant karinę paramą. Atsižvelgdama į Ukrainos kariuomenės poreikius, Lietuva jau yra suteikusi šaliai materialinę paramą ir perdavusi karinės ginkluotės elementų, taip pat humanitarinę pagalbą.

Be to, Lietuvos civilinėse sveikatos priežiūros įstaigose ir karių reabilitacijos centre priimami gydytis sužeisti ukrainiečiai, dalyvavę antiteroristinėje operacijoje.

Su Ukraina taip pat bendradarbiaujama ukrainiečių personalo mokymo Lietuvoje, bendrų karinių pratybų organizavimo ir bendros Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados steigimo ir kt. srityse.


Susiję

Užsienio politika 8806891436747057377
item