Šveicarijai ir ES nepavyko išspręsti nesutarimų dėl imigracijos

Praėjus metams po referendumo, kuriame Šveicarijos gyventojai pasisakė už imigracijos ribojimą, šaliai nepavyksta išspręsti nesutarimų s...


Praėjus metams po referendumo, kuriame Šveicarijos gyventojai pasisakė už imigracijos ribojimą, šaliai nepavyksta išspręsti nesutarimų su Europos Sąjunga. "Mes konstatavome, kad pozicijos šiuo klausimu ir toliau skiriasi", - pirmadienį Briuselyje po susitikimo su Europos Komisijos vadovu Žanu Klodu Junkeriu (Jean-Claude Juncker) pareiškė Šveicarijos prezidentė Simonetą Somaruga (Simonetta Sommaruga).

Panašiai kalbėjo ir Ž. K. Junkeris: "Suartinti pozicijų nepavyko", - sakė jis. Abu jie sutarė toliau palaikyti kontaktą aukščiausiu lygiu.

S. Somaruga pabrėžė, kad Šveicarijoje įgyvendinama šalies konstitucija, o ES galioja ES sutartis ir laisvo asmenų judėjimo principas. Neaišku lieka, kaip Šveicarija ketina apriboti laisvą asmenų judėjimą nenusižengdama pasirašytam susitarimui dėl judėjimo laisvės ir imigracijos politikos.

Kaip „Respublikai“ teigė  politologas Vytautas Sinica, Šveicarijos ir ES pozicijos šioje situacijoje iš esmės nesuderinamos, nes remiasi visiškai skirtingais politiniais principais ir teisine logika.

„Šveicarai vadovaujasi tokia logika: pirma, suverenitetas kyla iš Tautos ir ji yra aukščiau už atstovaujamąją politinę valdžią; antra, atstovaujamoji valdžia visada yra ribojama tiesioginiu Tautos sprendimu, jei tokio esama. Todėl Šveicarija griežtai laikosi šių rėmų ir jiems visiškai paklūsta. Tuo tarpu Europos Sąjunga jau ne vieną dešimtmetį vadovaujasi principu, kad teisė yra aukščiau už politinę Tautą, kurios ES, kaip politinis darinys, net neturi. Tuomet tai savotiškai logiška - jeigu neturi politinės Tautos, tai ir negali ja remtis, todėl esi priverstas vadovautis teisininkų ir biurokratų sprendimais, tariamai ekspertinėmis žiniomis. Taigi, pats principas, kad Tautos valia ar žmonių referendumas yra aukščiau už kažkokias politines ar teisines nuostatas, Briuseliui, kaip politiniam dariniui, yra visiškai svetimas. Todėl ES visais klausimais ir vengia klausti žmonių nuomonės“ - aiškino V. Sinica.

Respublika.lt

Susiję

Pasaulis 8009427884305342138

Rašyti komentarą

item