Socializacijos centrų ir specialiųjų mokyklų ateitis: mažiau įstaigų, daugiau pagalbos vietose?

Vaikų skaičius specialiosiose ugdymo įstaigose ir socializacijos centruose turėtų būti mažinamas, sutarta šiandien Švietimo ir mokslo mi...


Vaikų skaičius specialiosiose ugdymo įstaigose ir socializacijos centruose turėtų būti mažinamas, sutarta šiandien Švietimo ir mokslo ministerijoje vykusiame darbo grupės, rengiančios siūlymus dėl socializacijos centrų ir specialiojo ugdymo centrų pertvarkos, posėdyje.

„Vaikų socializacijos centruose ir specialiosiose mokyklose turėtų mažėti. Specialiųjų poreikių vaikai turėtų būti ugdomi arčiau namų, steigiant specialiąsias klases bendrojo ugdymo mokyklose ir suteikiant mokytojams kvalifikuotą metodinę pagalbą, – sakė darbo grupės vadovė, švietimo ir mokslo viceministrė Natalja Istomina. – Vaikų socializacijos centruose taip pat planuojama mažinti  vaikų skaičių,  specializuoti centrus pagal vaikų amžių, nusikaltimo pobūdį. Numatoma teisiškai sugriežtinti vaikų patekimą į šiuos centrus, kad tai būtų tik išskirtiniai atvejai, kad į juos nebūtų siunčiami sunkiai auklėjami, pamokų nelankantys vaikai.“

Numatoma stiprinti šiose švietimo įstaigose dirbančių darbuotojų kvalifikaciją, steigti sveikatos priežiūros, psichologinės pagalbos sveikatos specialistų etatus, kurti naujus mokymo modelius, pavyzdžiui, profesinio mokymo.

Turi būti pradėta teikti sisteminga pagalba globos namams, kad kuo mažiau vaikų iš šių namų patektų į socializacijos centrus. Siūloma ypatingai  sustiprinti kompleksinės pagalbos vaikui ir šeimai teikimą, prieinamumą ir kokybę kuo arčiau vaiko gyvenamosios vietos.

Numatoma steigti koordinatorių etatus visose savivaldybėse, kurie organizuotų ir koordinuotų  reikiamos kompleksinės – švietimo, socialinės paramos, sveikatos paslaugų –  vaikams ir jų tėvams teikimą. Taip pat koordinuotų  pagalbos šeimai teikiamą, stebėtų ir prižiūrėtų vaikui skirtas minimalios ir vidutinės priežiūros priemones.

Darbo grupė, kurią sudaro švietimo ir mokslo, vidaus reikalų, teisingumo, socialinės apsaugos ir darbo, sveikatos apsaugos viceministrai, vaiko teisių apsaugos kontrolierė, Lietuvos savivaldybių asociacijos ir Kalėjimų departamento atstovai, rengia strateginį vaikų socializacijos centrų ir specialaus ugdymo centrų pertvarkos planą.

Kitą savaitę su siūlymais bus supažindinti švietimo ir mokslo, socialinės apsaugos ir darbo, sveikatos apsaugos, teisingumo, vidaus reikalų ministrai.  Tarpinstitucinį socializacijos centrų ir specialiojo ugdymo centrų pertvarkos veiksmų planą turėtų tvirtinti Vyriausybė.

Lietuvoje veikia 6 vaikų socializacijos centrai, kuriuose teismo sprendimu ugdomi nusikaltimus ir administracinius teisės pažeidimus padarę vaikai – jie centruose praleidžia iki vienerių metų. Šiuo metu socializacijos centruose yra 163 vaikai, iš jų 127 nustatyti psichikos ir elgesio sutrikimai. Centruose dirba 170 pedagoginių darbuotojų.

48 specialiojo ugdymo centruose ir specialiose mokyklose ugdomi specialiųjų poreikių vaikai, turintys įgimtų ar įgytų sutrikimų. Šiose švietimo įstaigose ugdoma 3,6 tūkst. vaikų.


Susiję

Ugdymo politika 3509878950575576053

Rašyti komentarą

item