Skelbiamas mokinių rašinių konkursas "Kam reikalinga Lietuvos valstybė?"

Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui skirtas Lietuvos mokinių rašinių konkursas KAM REIKALINGA LIETUVOS VALSTYBĖ? „Jeigu tauta tur...

Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui skirtas Lietuvos mokinių rašinių konkursas


KAM REIKALINGA LIETUVOS VALSTYBĖ?


„Jeigu tauta turi sąlygas plėtoti savo kultūrą, ji gyvuoja, jeigu turi savo ekonomiką, ji egzistuoja, bet be politinės nepriklausomybės ji vegetuoja. Politinė nepriklausomybė – tautos būties garantija. Tauta, neturinti valstybingumo, yra politiškai priklausoma nuo kitų geranoriškumo“.

Bronislovas Genzelis, Nepriklausomybės akto signataras

Sakoma, kad valstybėje, kurioje gyva pagarba savo istorijai ir kultūrai, užauga jaunuoliai, suprantantys, kas yra tauta ir kodėl žmogus turi jausti pareigą rūpintis ne tik savimi, bet ir kitais, gyvenančiais šalia. Valstybė yra gyva tik tol, kol ji gyvuoja savo piliečių širdyse ir protuose. Tik tol, kol yra žmonių, pasiruošusių ją ginti ir dėl jos aukotis.

Prieš 25 metus buvo atkovota Lietuvos laisvė ir atkurta Nepriklausomybė. Tačiau per tą laikotarpį vis labiau reiškėsi mada išvažiuoti svetur ieškant geresnių atlyginimų ir taip parodant protestą prieš prastą valstybės valdymą. Dėl įvairių priežasčių didelė dalis žmonių nusivylė ir nebetiki savo valstybe. Tačiau jeigu žmogus netiki valstybe, jis praranda pasitikėjimą ir pačiu savimi, pradeda abejoti savo kultūra, pažangumu, pažiūrų teisingumu, įgyja nepagrįstus kompleksus. 

Šiandien daug kas sako, kad valstybės nesukūrėme – turime tik ministerijas ir biurokratines institucijas. Jos netapačios valstybei, nes valstybė – tai ne biurokratų, bet bendruomenės pasitikėjimo ir solidarumo kūrinys, tautos laisvės išraiška ir jos laisvės garantas. Valstybę reikia besąlygiškai mylėti, valdžiai ir institucijoms – visada būti kritiškam. Tad jei tiesa, kad lietuvis Lietuvoje nėra reikalingas, jei teisingi tvirtinimai, kad apie patriotizmą mąstytume tik tuomet, jei nereikėtų nuolatos sukti galvos, kaip išlaikyti būstą, tai kyla klausimas – kam reikalinga Lietuvos valstybė?

Esame tikri, kad Jūs, kaip ir mes, manote, jog gali būti kitaip. Juk ne kur kitur, o Jumyse slypi lietuvių tautos ir Lietuvos valstybės ateitis. Tad Nepriklausomybės atkūrimo 25-ųjų metinių proga, kviečiame visus Lietuvai ir jos likimui neabejingus 11-ų ir 12-ų klasių moksleivius dalyvauti rašinių konkurse ir pateikti savo svarstymus klausimu „Kam reikalinga Lietuvos valstybė“? 

Tris geriausius rašinius išrinks iš Nepriklausomybės akto signatarų ir Lietuvos persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narių suburta komisija. Nugalėtojais paskelbtiems rašinių autoriams bus skiriamos vienkartinės skatinamosios stipendijos: I vieta – 100 EUR, II vieta – 75 EUR, III vieta – 50 EUR. Nugalėtojus paskelbsime ir juos apdovanosime iškilmingame Kovo 11-osios minėjimo renginyje, Vilniuje.

Savo rašinius (nuo 500 iki 1000 žodžių) iki 2015 kovo 1 d. siųskite el. paštu [email protected]

Visus moksleivius kviečiame priimti šį patriotiškumo iššūkį. Parodykime, kad buvome, esame ir būsime Lietuva!

Konkurso organizatoriai: Jaunimo sambūris „Pro Patria“ (www.propatria.lt

Susiję

Įvykiai 755494764589621272

Rašyti komentarą

item