Šeimą ginančios organizacijos 12 val. prie URM renkasi protestuoti prieš paskutinius Norvegijos sprendimus

2015 m. vasario 6 d., penktadienį, 12 val. prie Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos (J.Tumo-Vaižganto g. 2, Vilnius) šali...


2015 m. vasario 6 d., penktadienį, 12 val. prie Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos (J.Tumo-Vaižganto g. 2, Vilnius) šalies pilietinių organizacijų atstovai ir neabejingi piliečiai rinksis išreikšti palaikymą iš tėvų atimtam ir sulaužant Lietuvos-Švedijos dvišalią sutartį Norvegijai išduotam Gabrieliui Bumbuliui bei jo artimiesiems. Akcijos dalyviai solidarizuosis su Norvegijoje, Anglijoje ir Airijoje šiomis dienomis vykstančiomis šių šalių lietuvių rengiamomis palaikymo akcijomis „Aš esu Gabrielius“. Primename, jog 2015 m. vasario 9 d. prasideda teismas Norvegijoje dėl tolesnio Gabrieliaus Bumbulio likimo.

Esame ypač sunerimę dėl spaudoje išplatintos informacijos, kad Norvegijos vaiko teisių skyrius prašys atimti iš mama teisę prižiūrėti savo vaiką ir net su juo matytis. Savo ruožtu Norvegijos teisininkai nurodė nematantys pagrindo tenkinti prašymą, kad posėdžiuose dėl Gabrieliaus Bumbulio globos dalyvautų Lietuvos ambasadorė Norvegijoje Izolda Bričkovskienė bei pirmoji sekretorė Jurgita Bilvaisienė. Norvegų teigimu, „uždarų durų“ politika siekiama apsaugoti vaiko interesus, akcentuojant, kad ši byla ir taip sulaukė plataus Lietuvos žiniasklaidos ir visuomenės susidomėjimo.

Akcijos organizatoriai klausia, ar Norvegija pateisina po vaiko gerovės lozungais dangstomą psichologinį smurtą, atimant galimybę gyventi su tėvais bei pažeidžiant prigimtines vaiko teises į gimtąją kalbą, kultūrą, galimybę augti artimoje ir pažįstamoje aplinkoje. Organizatorių teigimu, nesuprantama, kaip galima toleruoti svetimos valstybės institucijų vykdomą priverstinį vaikų nusavinimą, kuris faktiškai reiškia ES šalies piliečio teisės į vaiką atėmimą.

Atkreipiamas dėmesys, jog Norvegijoje galiojantys vaiko teisių apsaugos klausimus reglamentuojantys įstatymai akivaizdžiai prieštarauja Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencijai ir susilaukė griežtos JTO ekspertų kritikos, o pati Norvegijos Karalystė nuosekliai atsisako pasirašyti bet kokias dvišales bendradarbiavimo sutartis su kitomis valstybėmis šioje srityje.

Akcijos dalyviai reikalauja LR Užsienio reikalų ministerijos visomis įmanomomis priemonėmis siekti, kad dėl G. Bumbulio tolesnės globos nustatymo rengiamuose teismo posėdžiuose būtų leista dalyvauti Lietuvos ambasadorei Norvegijoje Izoldai Bričkovskienei bei pirmajai sekretorei Jurgitai Bilvaisienei. Taip pat, jog būtų užtikrinta vaiko teisė būti išklausytam ir kad sprendimas būtų priimamas atsižvelgiant į paties vaiko apsisprendimą, su kuo jis pageidauja gyventi.

Primenama, jog vasario 5 dieną Prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo susitikusi su ministru Linu Linkevičium ir pareiškė, kad “Lietuvos vaikų interesai turi būti ginami visur - Lietuvoje ir užsienyje. Tai įpareigojimas už vaikų teisių apsaugą atsakingiems pareigūnams, Užsienio reikalų ministerijai ir visoms diplomatinėms tarnyboms”.

Vakarų Lietuvos tėvų forumas
VŠĮ Pilietinės demokratijos institutas
Lietuvos tėvų forumas
Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga
LPF „Algojimas“

Susiję

Užsienio politika 7340113242068458134
item