R. Masiulis JAV aptars galimybes importuoti suskystintas gamtines dujas

Energetikos ministras Rokas Masiulis sekmadienį išvyksta į JAV, kur, be kita ko, tarsis dėl galimybės į Lietuvą importuoti suskystintas ...


Energetikos ministras Rokas Masiulis sekmadienį išvyksta į JAV, kur, be kita ko, tarsis dėl galimybės į Lietuvą importuoti suskystintas gamtines dujas (SGD). Pasak ministro, tikimasi pasirašyti kelias preliminarias sutartis.

Ministras sieks nušviesti Lietuvos pasiekimus dujų srityje, kreipsis dėl palaikymo, tiekiant energijos resursus iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

R. Masiulis teigė, kad Lietuva JAV dujų eksportuotojams yra įdomi, nes rinkoje yra dujų perteklius, tad net ir nedidelės rinkos juos domina.

Tačiau SGD – ne vienintelė priežastis, dėl kurios Lietuvos energetikos sektorius yra įdomus JAV kompanijoms.

„JAV energetikos kompanijos domisi tiek galima skalūnų paieška ir gavyba Lietuvoje, tiek naujos atominės elektrinės projektu. O mokslo bendruomenei bei analitikams įdomi Lietuvos patirtis užsitikrinant energijos tiekimo saugumą“, – teigė energetikos ministras R. Masiulis.

R. Masiulis taip pat skaitys paskaitas apie Lietuvos energetikos permainas Harvardo ir Hiustono universitetuose.

Lietuva jau keletą metų siekia užsitikrinti SGD dujų importą iš JAV. Tai vienu iš svarbiausių prioritetų yra įvardijusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius.

JAV yra visiškai patvirtinusios mažiausiai penkis SGD projektus. Pirmasis naujas projektas – „Cheniere Energy’s Sabine Pass“ – patvirtintas 2012 metais, o eksportas galėtų prasidėti vėliau šiais metais.

Susiję

Ekonomika 4872748824394699511
item