Povilas Žumbakis. Koalicijai prieš terorizmą vadovauja Jordanija

Povilas Žumbakis, Čikagos advokatas ir spaudos apžvalgininkas, atsakė į “Laisvosios bangos” klausimus dėl Jordanijos karaliaus sprendimo ...

Povilas Žumbakis, Čikagos advokatas ir spaudos apžvalgininkas, atsakė į “Laisvosios bangos” klausimus dėl Jordanijos karaliaus sprendimo suduoti oro smūgius ISIS – Islamo valstybės kovotojams Sirijoje ir Irake.

– Praėjusią savaitę ISIS – Islamo valstybė – žiauriai nužudė į nelaisvę paimtą Jordanijos lakūną. Jordanija nedidelė ir negalinga valstybė. Bet štai po to oro antskrydžiais atakavo ISIS pozicijas Sirijoje. Ką tai reiškia tarptautinėje kovoje prieš terorizmą?

– Jordanija išties labai maža šalis, turinti tik 5,5 mln gyventojų. Dėl karo Sirijoje jie yra priėmę beveik 2 mln pabėgėlių! Tokiai mažai šaliai tai milžiniška našta!

Prieš keletą dienų Jordanijos karalius Abdullah II Baltuosiuose rūmuose dalyvavo pasitarime su Jungtinių Valsijų prezidentu Baracku Obama. Pasikalbėjimo metu buvo paskelbtos dvi naujienos. Pirmiausiai, Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisija ir Amnesty International pranešė, kad ISIS žudo vaikus. Vyresnes nei 10 metų mergaites, kaip prekes, pardavinėja vyrams. Arba jomis vyrai tik pasinaudoja. Kita naujiena, kol jie svarstė tarptautinę padėtį, paaiškėjo, kad Jordanijos pilotas buvo žiauriai nužudytas – jį sudegino gyvą narve. Karalius Abdullah II paprašė JAV prezidento pagalbos. B. Obama atsakė, kad “America will stand by”, t.y. bus greta. Ir nors prašė ginklų, jų nepažadėjo. Jordanija turi mažai ginklų. Nors, palyginus, ir daugiau nei Lietuva, bet yra nestiprus kraštas.

Tą pačią dieną karalius išskrido atgal. O kitą dieną – įsakė pakarti du teismo nuteistus teroristus. Dar po dienos – pradėjo masinius oro puolimus prieš ISIS Sirijoje ir Irake.

– Amerikos prezidentas B. Obama po piloto nužudymo pasakė, kad bus “padvigubintas pasaulinės koalicijos budrumas” ir bus siekiama, jog Islamo valstybė būtų “galutinai nugalėta”…

– Kitą dieną jis dalyvavo krikščionių apeigose ir sakė, kad krikščionys turi prisiminti, jog irgi blogai elgėsi prieš 1000 ir 500 metų… Dar kitą dieną, prezidento pagrindinė patarėja tarptautinių ryšių klausimais Susan Rice pasakė, kad terorizmas ir ISIS nėra esminis pavojus Amerikai.

Kiti arabų kraštai jau ėmė trauktis iš tos koalicijos. Jungtiniai Arabų Emiratai dar prieš Jordanijos karaliaus ir prezidento B. Obamos susitikimą paskelbė, kad jie traukiasi ir daugiau nebebombarduos ISIS. Kadangi nebepasitiki apsauga. Tačiau po to, kai Abdullah II pradėjo bombarduoti, Jungtiniai Arabų Emiratai pasiuntė savo aviaciją į Jordaniją, kad jie drauge su karaliaus aviacija pultų tertoristus. Taip pat prisidėjo ir Egiptas. Dabar pasimatė, kad karui prieš teroristus vadovauja būtent karalius Abdullah II.

– Kokia Izraelio pozicija ir laikysena šio karo atžvilgiu?

– Izraelis šiuose konfliktuose nedalyvauja. Amerika jo turbūt nė nekvietė. Kadangi jei dalyvautų Izraelis, daugelis arabų kraštų nesutiktų dalyvauti šioje koalicijoje. Izraeliui daugiausiai rūpi Iranas.

– CNN televizija cituoja Jordanijos užsienio reikalų ministrą Nasserą Djudeh’ą, kuris pasakė, kad tai “tik pradžia”. O karalius Abdullah II nurodė Jordanijos kariuomenei “ruoštis atlikti didesnį vaidmenį su Islamo valstybe kovojančioje tarptautinėje koalicijoje, kuriai vadovauja Jungtinės Amerikos Valstijos”. Kokia koalicija čia turima galvoje?

– Ta koalicija yra „popierinė“. Yra tarsi suburta 60 valstybių prieš terorizmą. Tai australai, kanadiečiai, kiti. Tačiau nei viena šalis nėra pasiuntusi nei vieno kareivio į kovos lauką. Kai kurios dalyvauja bombardavime. Tačiau labai simboliškai. Kitos, pavyzdžiui, Vokietija, padeda kurdams apsiginkluoti. Koalicijos pagalba yra daugiau pažadai. Tai labiau politinė koalicija. Todėl karalius Abdullah II perėmė tikrąjį vadovavimą.

– Ar esama pavojaus, kad kovos veiksmai gali persimesti į Jordaniją? Kas ją tuomet gintų?

– Jordanijoje – daug problemų. Pačioje Jordanijoje yra islamo ekstremistų, kurie ne tik gali kilti prieš karalių, bet ir kartu su islamiečiais dalyvauja kovose Irake ir Sirijoje. Ir nors jų, palyginti, nėra daug, tačiau tokiam mažam kraštui, kaip Jordanija, pavojus realus. Jordanijos kariuomenė gana rimta. Pats karalius yra pilotas, baigęs karo mokyklą.

Niekas nėra apsaugotas nuo karo pavojaus, Jordanija – taip pat, tačiau yra platesnis šio konflikto laukas. Prisiminkime, kad 10-15 valstybių tiesiogiai kovoja su teroristais. Tai visa Šiaurės Afrika, Vidurinė Afrika. Ten teroristai auga galbūt greičiau nei ISIS gretos. Dar yra Pakistanas ir Afganistanas. Ten irgi teroristai vėl pradeda atsikurti. Jie veikia ten, kur amerikiečiai išveda savo kariuomenę. Taip, kad tas karo laukas yra labai platus.

O Jordanijai kyla rimtas pavojus. Kadangi tai yra maža šalis, apsupta teroristinių grupių.
 


http://www.laisvojibanga.lt/p-zumbakis-koalicijai-pries-terorizma-vadovauja-jordanija/

Susiję

Povilas Žumbakis 2746909141883194209

Rašyti komentarą

item