Nyksta lietuvių bendruomenė Vroclave

Vroclave – viena mažiausių mūsų tautiečių bendruomenių Lenkijoje. Paskutinio surašymo duomenimis Vroclavo vaivadijoje gyveno apie 100 li...


Vroclave – viena mažiausių mūsų tautiečių bendruomenių Lenkijoje. Paskutinio surašymo duomenimis Vroclavo vaivadijoje gyveno apie 100 lietuvių. Tačiau bendruomenei senstant, Vroclavo Domininkonų bažnyčioje neliko lietuvių kalba aukojamų mišių, nors jas laikyti lietuviškai yra kam.   

Smoleco miestelio bažnyčioje dar retkarčiais skamba lietuvių kalba – čia beveik tris dešimtmečius gyvena ir dirba kunigas prelatas Alfonsas Jurkevičius.

Pasak kunigo, pirmieji lietuviai į Vroclavą atvyko prieš Antrąjį pasaulinį karą, iš Lietuvos bėgdami nuo sovietų, tačiau dauguma jų čia apsigyveno prieš 60 metų, ieškodami prieglobsčio jau po trėmimų.

Vroclavo lietuviai išgelbėjo didvyrių lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno paminklą Soldino girioje, kurį ketinta sunaikinti, kur nuolat tvarkė aplinką.

„Kai pasibaigdavo mišios, vis giedojom himną Lietuvos. Mes toliau nuo tėvynės, nuo tėvynės sienų jaučiame giliau tą lietuvių kalbą. Mišios, kai pasibaigia, turėjome tokį paprotį kad vis susirinkdavome, turėjome pirmiau tokį kambarėlį, paskui  brangiai kainavo, mūs būrelis sumažėjo, tai atsisakėme ,tai paskui susirinkdavome pas kiekvieną šeimą, labai linksma buvo“, – pasakojo A. Jurkevičius

Paskutinio surašymo Lenkijoje duomenimis Vroclavo vaivadijoje gyvena apie 100 lietuvių. Tikimasi, kad Vroclave atidarius Lietuvos garbės konsulatą, mūsų tautiečius pavyks suburti. Juolab, kad Vroclavo Universitete veikia lietuvių kalbos ir kultūros centras.
„Šiandien kalbėjome apie jaunimo apsikeitimo galimybes, ir verslo, tai parama ir Lietuvos verslininkams, tikimės, kad konsulatas taps vieta, kad ir Lietuvos žmonės ,kurie gyvena Vroclave, lietuviai, kitų tautybių žmonės kad jungtųsi“, – sakė Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Šarūnas Adomavičius.

Tikimasi, kad lietuviai gyvenantys Vroclavo krašte, dabar turės kur susiburti, kad galėtų minėti svarbiausias Lietuvos šventes.



Susiję

Pasaulis 4902610952263647465

Rašyti komentarą

item