Norvegijos lietuviai Oslo centre protestavo prieš „Barnevernet“ sprendimus dėl Gabrieliaus Bumbulio

Šeštadienio vakarą (vasario 7 d.) Norvegijos lietuviai šalies sostinėje Osle rinkosi į protesto akciją, kuria siekta išreikšti nepasiten...


Šeštadienio vakarą (vasario 7 d.) Norvegijos lietuviai šalies sostinėje Osle rinkosi į protesto akciją, kuria siekta išreikšti nepasitenkinimą dėl norvegų socialinės tarnybos „Barnevernet“ poelgio su septynerių metų Lietuvos piliečiu Gabrieliumi Bumbuliu.

Prie Stortingeno, Norvegijos parlamento, susirinko keli šimtai emigrantų. Protesto organizatoriai teigė šiam veiksmui gavę leidimą.

„[...] Lietuva su Švedija yra pasirašiusi bendradarbiavimo vaiko teisių apsaugoje sutartis, todėl, jei vaikas bus grąžinamas ne Lietuvai, o laikiniems globėjams Norvegijoje, ši sutartis bus pažeista“, – teigė akcijos organizatoriai.

Protestavę lietuviai reikalavo, kad Lietuvos institucijos nedelsiant išsiaiškintų visas incidento aplinkybes ir darytų viską, kad vaikas būtų grąžintas motinai bei šeimai būtų suteikta visa būtina pagalba.

Pridedame akcijos metu perskaitytą pranešimą:

Kiekvienas mūsų turi Lietuvos Respublikos pasą, kuriame įrašyta jog: „Kiekvienas Europos sąjungos pilietis būdamas trečiojoje šalyje , kurioje jo valstybei narei nėra atstovaujama, turi teisę į bet kurios kitos valstybės narės diplomatinių arba konsulinių įstaigų teikiamą apsaugą tomis pačiomis sąlygomis, kaip ir tos valstybės piliečiai.“

Tai kas vis dėlto mus atstovauja? Stebėdami pastarųjų savaičių įvykius, galime teigti, jog Lietuvos Respublikos piliečių, gyvenančių užsienio valstybėse neatstovauja niekas. Lietuvos Respublikos Konstitucijos 5-ąjame straipsnyje skelbiama, jog valdžios įstaigos tarnauja žmonėms, tačiau aiškiai matome, kad šios institucijos nevykdo savo tiesioginių įsipareigojimų, negina savo piliečių.

Mūsų valstybės išrinktieji nejaučia pareigos teikti mums, išeivijoje gyvenantiems lietuviams, reikiamą pagalbą. Nors pagal Lietuvos Respublikos Konstitucijos 13-ąjį straipsnį „Lietuvos valstybė globoja savo piliečius užsienyje. Draudžiama išduoti Lietuvos Respublikos pilietį kitai valstybei, jeigu Lietuvos Respublikos tarptautinė sutartis nenumato kitaip.“

Mus pasiekė Seimo nario, Seimo Europos reikalų komiteto vicepirmininko Lino Balsio laiškas, kuriame jis tiesiogiai kritikuoja Lietuvos valdžios institucijas, Lietuvos vyriausybę bei Lietuvos Respublikos prezidentę dėl jų požiūrio į Lietuvos piliečius, ypatingai mažuosius.

Seimo narys teigia esantis pasiryžęs visomis išgalėmis prisidėti, kad būtų ne tik padėta konkrečioms nukentėjusioms šeimoms, bet ir teisiškai sureguliuoti santykiai tarp šalių, kad būtų užtikrinti Lietuvos piliečių interesai ir žmogaus teisių apsauga. Kyla klausimas, kodėl jokių konkrečių veiksmų nesiima mūsų šalies prezidentė? Kodėl nėra inicijuojamos parlamentinės grupės šiems klausimams spręsti?

Pamirštama ir tai, kad Lietuvos Respublikos Konstitucijos nuostatos numato, kad kiekvienas Lietuvos pilietis turi prigimtinę teisę gyventi Lietuvoje. Net vaikui pareiškus norą grįžti į tėvynę, nei Užsienio reikalų ministerija, nei Lietuvos prezidentė nesiima jokių veiksmų, kad apgintų savo nepilnamečių piliečių bei jų šeimų konstitucines teises.

Žinant, kad „Barnevernet“ tarnyba taiko skirtingas taisykles Norvegijos ir Lietuvos piliečiams ir tai, jog galimybė grąžinti vaiką jo giminaičiams gyvenantiems Lietuvoje nėra svarstoma.

Šiandien mes norime pateikti savo pasiūlymus ir reikalavimus Lietuvos Respublikos Vyriausybei bei Norvegijos organizacijai „Barnevernet“.

Mes reikalaujame, kad Lietuvos institucijos, atsakingos už vaiko ir šeimos gerovę, dėtų visas įmanomas pastangas siekiant teisiškai sureguliuoti santykius tarp šalių bei užtikrinti Lietuvos piliečių interesus ir žmogaus teisių apsaugą.

Mes reikalaujame spręsti klausimą dėl iš lietuvių šeimų atimtų vaikų gražinimo į Lietuvą. Valstybė privalo apsaugoti vaiko prigimtines teises į gimtąją kalbą, religijos, tradicijų bei kultūros pažinimą.

Siūlome, kad nuo tėvų atskirtų vaikų likimą visais atvejais spręstų tik Lietuvos institucijos, suteikiant prioriteto teisę į vaiko globą šio vaiko giminaičiams.

Daugiau protesto nuotraukų galite rasti socialinio tinklo „Facebook“ Pro Patria paskyroje.

Susiję

Šeimos politika 926693560569673002
item