Naujas tyrimas parodė, kad 1 iš 5 savižudybių yra susijusi su nedarbu

Negalėjimas susirasti darbo gali privesti prie savižudybės. Daugybė tyrimų parodė, kad esama ryšio tarp negalėjimo įsidarbinti ir prastos...

Negalėjimas susirasti darbo gali privesti prie savižudybės. Daugybė tyrimų parodė, kad esama ryšio tarp negalėjimo įsidarbinti ir prastos sveikatos, ir kad darbo netektis bei užsitęsęs nedarbas gali iššaukti rimtas pasekmes tiek pačiam asmeniui, tiek ir jo artimiesiems. Panašūs debatai labai suintensyvėjo su 2008 metais kilusia ekonomikos krize, tačiau iki šiol tyrimai apsiribodavo tik viena šalimi ar regionu. Tačiau šis Ziuricho universiteto atliktas tyrimas padeda susidaryti žymiai platesnį vaizdą, nes  2000-2011 metais tiriami buvo net keturi pasaulio regionai.

Kasmet pasaulyje nusižudo beveik milijonas žmonių. Norėdami sužinoti, koks savižudybių skaičius buvo susijęs su nedarbu, tyrėjai naudojo duomenis iš 63 šalių. Šalys buvo padalintos į keturis regionus: Šiaurės ir Pietų Ameriką, Šiaurės ir Vakarų Europą, Pietų ir Rytų Europą bei šalis, nesančias nei Amerikose, nei Europoje. „Nepaisant valstybėms būdingų skirtingų specifikų, visuose keturiuose regionuose radome stiprų ryšį tarp nedarbo ir savižudybių rodiklių“, apibendrino vienas iš tyrėjų. Be to, nedarbas vienodai veikia tiek abi lytis, tiek ir skirtingas amžiaus grupes.

Viena iš penkių savižudybių buvo susijusi su nedarbu. „Po 2008 krizės metų, trumpuoju laikotarpiu savižudybių skaičius išaugo 5 tūkstančiais“, teigė tyrėjas.

Anot tyrėjų, taip pat svarbu suprasti, kad problemos, kurias sukelia nedarbas, neapsiriboja tik tais tiesiogiai jo paliestais žmonėmis. Tyrimo rezultatai parodė, kad žmonės virš 65 metų amžiaus, t.y. tie, kurie nebėra aktyvūs darbo rinkos dalyviai, taip pat yra paveikiami.

„Žmonių baimė dėl įsibėgėjančių ekonominių pasikeitimų turėtų būti priimama rimtai, ir norint išvengti savižudybių skubiai turėtų būti imamasi atitinkamų priemonių.“

Parengta pagal eurekalert.org informaciją




Susiję

Ekonomika 8580912936837223775

Rašyti komentarą

item