Lietuvoje dalinai grąžinama privaloma karo tarnyba

Antradienį Prezidentės D. Grybauskaitės sušaukta Valstybės gynybos taryba įvertino geopolitinę situaciją bei valstybės saugumui kylančia...


Antradienį Prezidentės D. Grybauskaitės sušaukta Valstybės gynybos taryba įvertino geopolitinę situaciją bei valstybės saugumui kylančias grėsmes ir nusprendė papildomai stiprinti šalies gynybinius pajėgumus.

Valstybės gynimo taryba nusprendė laikinai – penkerių metų laikotarpiui – atnaujinti privalomąją pradinę karo tarnybą, 9 mėnesių laikotarpiui kasmet pakviečiant apie 3,5 tūkstančio šauktinio amžiaus Lietuvos piliečių. Tai sudaro tik 1,7 procento visų potencialių šauktinių.

„Pasikeitus geopolitinei situacijai, kariuomenė ir taikos metu turi būti tinkamai parengta ginkluotai valstybės gynybai. Šiandienė geopolitinė aplinka reikalauja sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės komplektaciją. Tai reikia padaryti per artimiausius metus", po Gynybos tarybos posėdžio komentavo D. Grybauskaitė.

Pasak Prezidentės, Lietuvos kariuomenė ir vėl taps mišri – sudaryta iš profesionalų ir privalomosios karo tarnybos karių.

„Mūsų regione panašaus dydžio valstybės taip pat naudoja mišriąją sistemą - tai Suomija, Estija, Norvegija, Danija. Lietuvai tai leis užbaigti pilnai sukomplektuoti Lietuvos kariuomenę per 2015–2016 metus, pilnai per pusantrų metų suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę", sakė D. Grybauskaitė.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenę sudaro apie 12 tūkst. profesionalių karių. Šauktinių kariuomenė Lietuvoje panaikinta 2008 metais.



Susiję

Politika 5112956853798674495

Rašyti komentarą

4 komentarai

Linas S. rašė...

Džiną (neįsipareigojimo ir pan.) paleisti iš butelio šimtąkart lengviau, nei atgal sukišti. Įdomu, kiek "laimėjusių pusantro-dviejų proc. loteriją" skubiai emigruos ir pan. O iki dviejų procentų 9 mėnesių laikotarpiui gal nesunkiai įmanoma būtų surinkti ir savanorių. Bet tokiam sprendimui reikėtų nebijojimo, kad susirinks-susitelks patriotiškai nusiteikęs jaunimas

Pikc rašė...

Puikiai pasakyta! Bet būtent ir bijomasi, kad susitelks PATRIOTINIS, o ne kosmopolitinis "europiečiais" save laikantis "pilietinis" jaunimas - o pastarasis tikrai stengsis kuo greičiau "tepti slides" į savo "tėvynę" Europą. :)

Linas S. rašė...

Yra, kas jau įvardino grėsmes net ir "loterijos" atveju, nes jaunimas kariuomenėje gali tapti "tautiškesni blogąja prasme" :) Cituoju:
Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Deividas Šlekys teigia ne itin pritariantis šauktinių kariuomenės grąžinimui, mat gali padidėti visuomenės militarizmas ir radikalizmas. <...>
Pagrindinė neigiama pasekmė, jo teigimu, pernelyg sustiprėjęs ar net radikalus nacionalizmas, kuris gali būti panaudotas neigiama linkme.
„Nenoriu vesti priežastingumo tarp šauktinių ir radikalių nacionalistų Lietuvoje, bet turime bent jau apmąstyti šalutinius efektus, dalis žmonių gali tapti radikalesni, tautiškesni blogąja prasme, nes šauktinių formatas yra militarizacija, mane tai neramina, ypač pridėjus mūsų kai kuriuos istorinius samprotavimus“, - teigė D. Šlekys.

Anonimiškas rašė...

O dabartinę valdžią nuversti galima tik ginkluotu keliu, rinkimais to nepadarysi,nes rinkimų įstatyme numatytas antrasis turas yra nekas kitas, kaip įstatyminisbūdas išlikti valdžioje, nepriklausomai nuo rinkėjų valios.Todėl apmokymas naudotis ginklais šiuo atveju yra naudingas tikrajai tautai, ne valdžiagyviams

item