Laura Keynes. „Trijų tėvų“ embrionai yra eugenika, o britų parlamentarai to nesupranta

Klausydamas Sharon Bernardi, motinos, kuri prarado visus septynis vaikus dėl mitochondrijų ligos, kalbant BBC, galėtum pagalvoti, kad ti...


Klausydamas Sharon Bernardi, motinos, kuri prarado visus septynis vaikus dėl mitochondrijų ligos, kalbant BBC, galėtum pagalvoti, kad tik pabaisa galėtų priešintis „trijų tėvų“ embrionams. Kas gi galėtų norėti bloga kenčiančiam vaikui, jei liga galėtų būti sustabdyta? Tokioms motinoms kaip ponia Bernardi yra sunku pasakyti „ne“.

„Trijų tėvų“ kūdikiai gali būti sukuriami vadinamosios mitochondrijų persodinimo technikos pagalba, kurios metu užkrėstos mitochondrijos DNR yra paimamas iš moters kiaušinėlio ir pakeičiamas sveikos mitochondrijos DNR iš kitos moters. Šios technikos tikslas yra nuo gimimo apsaugoti vaikus, kurie galėtų sirgti mitochondrijų liga. Nors šios technikos pagalba sukurti vaikai būtų sveiki, tačiau genetiškai susiję su trimis žmonėmis: dvejomis mamomis ir tėčiu.

Iki dabar ši procedūra buvo nelegali: Žmogaus apvaisinimo ir ebriologijos įstatymas, reguliuojantis reprodukcinių technologijų Jungtinėje Karalystėje naudojimą, draudė genetiškai modifikuotų embrionų kūrimą. Tačiau šią savaitę JK Bendruomenių rūmai 382 balsais prieš 128 nubalsavo už šio įstatymo pakeitimą. Jei Lordų rūmai, kaip tikimasi, pritars šiam sprendimui, JK bus pirma valstybė, peržengusi šią teisinę ir etinę liniją.

Tarptautiniu susitarimu teigiama, jog genų inžinerija neturėtų būti naudojama norint manipuliuoti ateities vaiko savybėmis. Žmogaus gonocitų linijos - kiaušinėlio ir spermos ląstelės iš kartos į kartą pernešamos per genus - būtų negrįžtamai pakeistos. Palikuoniams liktų tik pakeitimai, padaryti mitochondrijų DNR.

Mitochondrijų persodinimo šalininkai teigia, jog mitochondrijų DNR yra nesvarbi žmogaus genomo dalis, nelemianti fizinės išvaizdos. Jie teigia, jog eksperimentavimas su tuo neturės jokių pašalinių padarinių. Tiesą sakant, mokslininkai pakankamai nežino, kad būtų tikri, kaip kad gamtos mokslų žurnale paaiškina šis genetikas: „Nors visiškas saugumo garantavimas šioje situacijoje apskritai yra neįmanomas, bet įrodymai, kurie iki dabar surinkti, yra toli net nuo dalinio užtikrintumo“.

Sharon Bernardi teigia, jog mitochondrijų persodinimo technologija „bando padaryti, kad vaikai išgyventų“. Tai yra tipinis valdininkų argumentas - teigti, jog ši technologija „gelbės gyvybes“. Iš tiesų ji nepadeda vaikams išgyventi mitochondrijų ligos, ji užtikrina, kad vaikas, kuris galbūt būtų paveldėjęs ligą, tiesiog apskritai negimtų. Technologija saugo gyvybes ta prasme, jog ligos padeda išvengti iš anksto, o tai iš tikrųjų net nėra „gyvybių saugojimas“, kai valandėlei sustoji apie tai pamąstyti. Gerai pamąsčius, tai eugenika. Taip, ta praktika, kuria stengtasi patobulinti žmonių populiacijos genetikos kokybę, ta pati, kurios reputaciją suteršė naciai. Nejau Jungtinė Karalystė tikrai nori tapti pirmąja visuomene po nacistinės Vokietijos nuėjusia tuo keliu?

Mitochondrijų persodinimas nėra mitochondrijų ligos gydymas ir nieko nepadaro, kad padėtų tiems, kas jau gyvena su šia liga. Ką ši technika padaro, tai pasiūlo mažam skaičiui moterų kaip Sharon Bernardi galimybę turėti sveiką vaiką, kuris yra kažkiek genetiškai su jomis susijęs.

Natūralu yra norėti savo paties vaiko, bet turėti būtinai tobulą vaiką nėra kiekvienos moters teisė. Kaip mus vertins ateities kartos, jei tapsime žinomi kaip visuomenė, leidusi žaisti su žmogaus gonocitų linijomis tik todėl, kad mažas skaičius moterų galėtų turėti tobulus kūdikius?

Mercatornet.com



Susiję

Šeimos politika 2049822749174866646
item