Kovo 1 d. bus organizuojamas tyrimas: kiek balsų galima nusipirkti tavo mieste?

Savivaldos rinkimų dieną, kovo 1-ąją, Vilniaus mieste ir Vilniaus rajone organizuojama apklausa. Bus bandoma išsiaiškinti, ar rinkėjai susi...

Savivaldos rinkimų dieną, kovo 1-ąją, Vilniaus mieste ir Vilniaus rajone organizuojama apklausa. Bus bandoma išsiaiškinti, ar rinkėjai susidūrė su nesąžiningomis rinkimų praktikomis.

Tyrėjų komanda, taikydama Lietuvoje šiam tikslui dar nenaudotą eksperimentinį metodą, siekia nustatyti, kokią dalį rinkėjų buvo bandoma paveikti neskaidriais metodais: spaudimu darbe, savivaldybės tarnautojų piktnaudžiavimu tarnyba, balsų pirkimu, užpildytų rinkiminių biuletenių dalinimu, pavėžėjimu iki rinkiminės apylinkės ir kt.

Iniciatyvos autorių pranešime spaudai primenama, kad partijomis Lietuvoje pasitikima mažiausiai iš visų institucijų, o korupcijos mastas, piliečių vertinimu, vienas didžiausių ES. Ar pagrįsti šie kaltinimai partijoms? Ar žiniasklaidoje nušviečiami pavieniai korupcijos bei rinkiminių pažeidimų atvejai, nuogirdos iš draugų ar kaimynų reprezentatyviai atspindi situaciją Lietuvoje?

Tai, ar pavyks atsakyti į šį bei kitus klausimus, didele dalimi priklausys nuo apklausą vykdančių savanorių. Norintys prie jų prisijungti, gali rašyti organizatoriams ([email protected]) arba užpildyti registracijos formą.

Apklausos rezultatus po rinkimų galėsite sužinoti naujienų portale Alfa.lt. Sekite naujienas.
Tyrimą įgyvendinti padeda Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas (VU TSPMI), organizacija „Baltosios pirštinės“ bei jaunimo sambūris „Pro Patria“.
Daugiau informacijos apie tyrimą galima rasti „Facebook” puslapyje.


Susiję

Įvykiai 3269441108539314759

Rašyti komentarą

item