John-Henry Westen. Popiežius Pranciškus apgailestauja dėl pastabų, įžeidusių dideles šeimas

Popiežius Pranciškus per Vatikano arkivyskupą atsiprašė už pastabas, daugelio suprastas kaip žeminančias dideles šeimas. Interviu I...



Popiežius Pranciškus per Vatikano arkivyskupą atsiprašė už pastabas, daugelio suprastas kaip žeminančias dideles šeimas.

Interviu Italijos vyskupų laikraščiui „Avvenire“ Vatikano arkivyskupas Giovannis Becciu sakė: „Popiežius tikrai apgailestauja“, kad jo pastabos apie dideles šeimas „sukėlė tokią dezorientaciją.“ Arkivyskupas Becciu teigė, kad Šventasis Tėvas „visiškai nenorėjo paniekinti didelių šeimų grožio ir vertės.“

Tai pirmas kartas, kai popiežius atsiprašo dėl savo hiperbolinės kalbėjimo manieros. Perdėti, netgi įžeidžiantys Pranciškaus posakiai siekiant geriau perteikti savo mintis galėtų užpildyti visą knygą. Vadinamoji „Popiežiaus Pranciškaus mažoji įžeidimų knyga“ (The Pope Francis Little Book of Insults) yra pilna šokiruojančių popiežiaus posakių, pavyzdžiui: „egocentriškas“, „prometėjiškas neopelagijonas“ „restauracionistas“, „triumfalistas“, „griežti krikščionys“, „paviršutiniškumo vergai“ ir t. t.

Atsiprašymo sulaukė sausio 19 dienos pastabos, išsakytos kelionės lėktuvu iš Manilos Filipinuose į Romą metu.

Kitas Popiežiaus tos pačios dienos pastabas, palyginančias Vakarų šalių homoseksualinės propagandos brukimą su „Hitlerjugendo“[1] indoktrinacija, ir netgi jo pareiškimą katalikų poroms, kad jos negali tuoktis, jeigu nėra atviros vaikams, žiniasklaida beveik visiškai ignoravo.

Tačiau žiniasklaida pasigavo pastabas, kuriose, kalbėdamas apie „atsakingą“ tėvystę, popiežius įspėjo katalikus nesielgti kaip „triušiai“.

Pranciškus šią temą pradėjo gana šiurkščiais pareiškimais apie jo pažįstamą moterį, kuri, pasak jo, laukėsi savo aštuntojo vaiko po to, kai pirmuosius septynis pagimdė Cezario pjūvio pagalba. Jis sakė ją „papeikęs“ tardamas: „Argi tu nori palikti septynis našlaičius? Tai reiškia gundyti Dievą!“

Vėliau skrydžio metu Pranciškus vėl užsiminė apie tą moterį, pridėdamas: „Tai yra neatsakingumas. „Ne, aš pasitikiu Dievu [sakė ta moteris]“. Tačiau Dievas duoda jums būdus elgtis atsakingai.“

Tada popiežius ištarė žodžius, kurie atrodė kaip apibendrinimas, kaip konkrečios sudėtingos situacijos sprendimo pritaikymas didelėms šeimoms apskritai: „Kai kurie galvoja, kad norint būti gerais katalikais reikia elgtis – atleiskite, jei naudoju tą žodį – kaip triušiai.“ Ir pridėjo: „Ne. Atsakinga tėvystė!“

Popiežius tęsė: „Tai akivaizdu; todėl Bažnyčioje ir esama santuokos grupių, šio klausimo ekspertų, ganytojų; Tikintieji gali ieškoti, ir aš žinau tiek daug, tiek daug sprendimo būdų, kurie yra leistini ir kurie padėjo šiame reikale.“

Šie žodžiai sukėlė reakcijų audrą, įskaitant populiariosios žiniasklaidos aplodismentus ir didžiulį katalikių motinų, paaukojusių savo karjeras, turtus, laiką ir energiją tam, kad iš Dievo priimtų gyvybės dovaną, pasipiktinimą. Nuoskauda, kurį reiškė tikinčios katalikės motinos, buvo iš tiesų tikra, ir daug patrauklių triušių nuotraukų buvo patalpinta „Facebooke“.

Pirmasis Popiežiaus žingsnis siekiant nuraminti triukšmą buvo trečiadienio generalinės audiencijos metu, sausio 21 dieną, išreikštas pastebėjimas: „Man teikia paguodos ir vilties matyti tiek daug didelių šeimų, priimančių vaikus kaip tikrą dovaną iš Dievo.“

Pranciškus taip pat atmetė požiūrį, kad didelės šeimos yra skurdo priežastis. „Sakyčiau, kad pagrindinė skurdo priežastis yra ekonominė sistema, iš savo centro pašalinusi asmenį ir patalpinusi ten pinigų dievą; ekonominė sistema, visuomet atmetanti vaikus, pagyvenusius žmones, jaunimą“, ‒ sakė popiežius.

Paskui sausio 22 dieną pasirodė arkivyskupo Becciu pareiškimas laikraščiui „Avvenire“, išreiškiantis popiežiaus liūdesį.

Tačiau kuo gi ypatingas buvo šis incidentas, privertęs popiežių „atsitraukti“, turint galvoje daugelį kitų jo perdėtų pastabų?

Akivaizdu, kad popiežius Pranciškus mėgina vaidinti populiariajai žiniasklaidai. Naujienų agentūras nepasotinamai traukia nepalankūs konservatyviems katalikams pareiškimai, ir popiežius nevengė jais pasinaudoti. Bet šįkart reikalai buvo kitokie.

Viena vertus, manau, kad jis toli peržengė savo įprastines ribas. Anksčiau jis reiškė meilę didelėms šeimoms. 2013 metų vasarą, kai buvau asmeniškai su juo susitikęs, pasakiau jam turįs aštuonis vaikus, ir popiežius šiltai atsakė: „Gerai, tęsk!“

Tačiau esu visiškai tikras, jog pirmą kartą popiežių pakeisti poziciją privertė pati galingiausia gėrio jėga šioje žemėje: motinos, kurios priėmė naują gyvybę nepaisydamos pasaulio, priešiško šiai gyvybei ir netgi jų pasirinkimui mylėti gyvybę. Šios drąsios moterys pagimdė ir įsivaikino kūdikius, kurių pasaulis nenorėjo ir kuriais nesirūpino; jos pasiaukojo kaip meilės aukos, susivienijusios su ta Meile, kuri pagimdė Bažnyčią.

Tradiciniai katalikai vyrai neverkšlendami gali priimti bet kokią pajuoką ir net mirtį, bet įžeiskite jų žmonas arba motinas, ir bus kita istorija. Kaip popiežius Pranciškus yra pasakęs, į tokį įžeidimą gali būti atsakyta smūgiu į nosį. Nemažai kunigų ir kardinolų turi šias daugiavaikes didvyriškas motinų, ir jie taip pat yra vyrai, pasirengę ginti tas, kurių rankos supo jų lopšius.

Pats popiežius Pranciškus buvo vyriausias iš penkių vaikų. Jo atsitraukimas buvo tinkamas, ir manau, kad jį paskatino galingiausia gėrio jėga žemėje. Šlovė Dievui už motinas!

Versta iš Lifesitenews.com

Fsspx.lt

Susiję

Religija 4014698503163017100
item