JAV skiriamas naujas diplomatas, turėsiantis aplink pasaulį ginti LGBT teises

Visame pasaulyje įsikūrusios LGBT bendruomenės greitai turės galingą sargą JAV Valstybės departamente, kurio darbas bus ginti jų interesu...

Visame pasaulyje įsikūrusios LGBT bendruomenės greitai turės galingą sargą JAV Valstybės departamente, kurio darbas bus ginti jų interesus. Vėliau šį mėnesį Valstybės departamentas įvardins specialų pasiuntinį, kurio pareiga bus rūpintis LGBT teisėmis aplink pasaulį. Valstybės departamento atstovas teigė, jog valstybės sekretorius Johnas Kerry ir jo komanda planuoja parinkti atvirai apsiskelbusį gėjumi asmenį, kuris bus pirmasis istorijoje JAV diplomatas, turėsiantis pareigą rūpintis konkrečiai LGBT teisių reikalais. 

2014 metais senatorius Edas Markey pristatė Tarptautinio žmogaus teisių gynimo aktą, kuriame siūlyta steigti šią poziciją ir imtis žingsnių, kad LGBT žmonių apsauga būtų vienas iš JAV užsienio politikos prioritetų. Nors šis projektas niekados netapo įstatymu, Valstybės departamentas dabar pareiškė, jog jis buvo „labai padedantis pasitikėjimo balsas“, ir kad nesiruošia ilgiau laukti, nes „jau seniai galvojo, kad tai padaryti yra teisingas dalykas“.

Šio sprendimo rėmėjai bijo, jog kad ir kokį sprendimą priimtų Valstybės departamentas, jis galės būti lengvai atšauktas po 2016 metų rinkimų. Tačiau istorija byloja, kad su LGBT asmenimis susijęs diplomatinis „progresas“ vyksta tik į vieną pusę ir mažai tikėtina, kad Valstybės departamento sprendimas bus atšauktas. 1999 metais prezidentas Billas Clintonas paskyrė pirmąjį JAV istorijoje atvirą gėjų šalies ambasadoriumi. Netgi prezidentas George'as W. Bushas ambasadoriumi yra paskyręs atvirą gėjų. Madeleine Albright, Clintono valstybės sekretorė buvo pirmoji Valstybės departamento galva, leidusi tos pačios lyties partneriams lydėti ambasadorius į keliones ir pareikalavo, kad užsienio vyriausybės juos oficialiai priimtų.

Parengta pagal Motherjones.com informaciją




Susiję

Pažangos ideologija 6590288850006314423
item