Įregistruotas įstatymo, esą galinčio sureguliuoti santykius tarp perdirbėjų, gamintojų ir prekybininkų, projektas

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė įregistravo įstatymo projektą, kuris turėtų padėti sureguliuoti kainų proporcijas ir santykius...

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė įregistravo įstatymo projektą, kuris turėtų padėti sureguliuoti kainų proporcijas ir santykius tarp pieno gamintojų, perdirbėjų ir prekybininkų. „Buvo daug kalbama apie sąžiningas pieno kainas, tačiau dabar turime tokią situaciją, kai prireikė įstatyminio reguliavimo, kad kainų proporcijos būtų sąžiningai nustatomos. Todėl šiandien buvo įregistruotas įstatymo projektas“, – sakė žemės ūkio ministrė po susitikimo su pieno perdirbėjais.

Pagrindinis įstatymo tikslas yra siekti sąžiningų santykių tarp žemdirbių ir verslo, kad  šalių interesai būtų apsaugoti. Įstatyme numatoma, kad pieno gamintojams pristačius vienodą pieno kiekį, nesvarbu, ar tai būtų kooperatyvas, ar stambus ūkis, būtų mokama vienoda kaina. Taip pat įstatyme ketinama numatyti 30 dienų terminą, kurio turės paisyti perdirbėjai, norėdami žemdirbiams keisti pieno supirkimo sąlygas. Pieno kainų skirtumai turėtų būti pagrįsti.  „Pieno supirkimo kainos šių metų pradžioje yra kritusios, kai pasaulinėje pieno rinkoje padėtis stabilizavosi ir kainos nekrenta“, – sakė žemės ūkio ministrė. Susitikime dalyvavęs Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Saulius Bucevičius pritarė žemės ūkio ministrei dėl kritusių pieno kainų ir pabrėžė, kad pieno gamintojai ir perdirbėjai turi būti partneriai, nes vieni be kitų negalės išgyventi.

Europoje už litrą pieno vidutiniškai mokama apie 30 euro centų, tuo tarpu Lietuvos vidurkis yra trečdaliu mažesnis ir siekia apie 18–19 euro centų. Pieno perdirbėjai tikino, kad kovo mėnesį pieno supirkimo kainos turėtų likti stabilios ar net kilti. Pasaulinėse pieno rinkose stebimos tendencijos, kad pieno supirkimo kainos auga 5–8 proc. Anot perdirbėjų, jie puikiai supranta, kad pieno pramonė neišgyvens be ūkininkų, o ūkininkai –  be perdirbėjų. Tačiau supirkimo kainas gali paveikti ne tik perdirbėjai, bet ir pieno supirkimo įmonės. Bendrovių atstovai pabrėžė, kad kainas reguliuoja rinka. Perdirbėjai atskleidė, kad produktų kainos prekybos tinklų lentynose mažėja dėl to, kad jie atpigino savo produkciją.

Susitikimo metu buvo susitarta, kad perdirbėjai ir ūkininkai planuos pieno supirkimo kainas 3 mėnesiams į priekį, jog  pieno gamintojai žinotų, kiek gaus už parduotą pieną. Taip pat nuspręsta, kad pieno supirkimo kainos gamintojų grupėms turėtų būti vienodos.

Nuo rugpjūčio mėnesio labiausiai pieno supirkimo kainos krito Estijoje. Čia  kainos mažėjo apie 33 proc., Lietuvoje – 31 proc. tuo tarpu kitose Europos šalyse kainos išliko daugmaž stabilios. Šiuo metu ūkininkai, ypač smulkieji, neturi didelių alternatyvų, todėl jie sutinka su ta kaina, kuria pasiūlo perdirbėjai, tačiau neretai ji nedengia net savikainos.

Žemės ūkio ministerija kreipėsi į Konkurencijos tarybą, prašydama pateikti pirminius atsakymus dėl pieno rinkos. Tyrimai  pradėti  gruodžio mėnesį.


Susiję

Ekonomika 3967528227203341991
item