Energetikos ministras R. Masiulis: „Šilumos gamintojai turėtų atskleisti tikruosius savininkus“

Energetikos ministras Rokas Masiulis ragina visus šilumos gamintojus savanoriškai atskleisti tikruosius savo akcininkus, kad nebeliktų a...


Energetikos ministras Rokas Masiulis ragina visus šilumos gamintojus savanoriškai atskleisti tikruosius savo akcininkus, kad nebeliktų abejonių dėl jų veiklos skaidrumo. Jei šilumos gamintojai nesutiks to padaryti, svarstoma galimybė priimti teisės aktus, kurie įpareigotų atskleisti informaciją apie savininkus. 

„Pastaruoju metu žiniasklaidoje vis pasirodo informacija, kad sostinėje veikiantys nepriklausomi šilumos gamintojai iš tiesų yra susiję su „Vilniaus energija“. Jei ši informacija pasitvirtintų, tuomet reikėtų aiškintis, ar tuo nebuvo piktnaudžiaujama – pavyzdžiui, išpučiant sąnaudas, kad nepriklausomi gamintojai galėtų brangiau parduoti šilumą ir taip pasididinti pelną vartotojų sąskaita“, – teigė R. Masiulis. 

Energetikos ministras pabrėžė, kad reikalavimas užtikrinti didesnį skaidrumą šilumos ūkyje nėra taikomas išskirtinai Vilniui. Tokie patys skaidrumo standartai turi būti taikomi visos Lietuvos šilumos sektoriui. Energetikos ministerija artimiausiu metu kaip tik ir ketina išsiaiškinti, kokia situacija yra kituose miestuose bei kokie ryšiai sieja šilumos sektoriuje dirbančias įmones. 

Viešai skelbta informacija, kad biokuro katilines Vilniuje valdančių bendrovių akcininkai registruoti užsienyje. Tais atvejais, kai šilumos gamintojų akcininkai slepiasi už užsienio valstybėse registruotų bendrovių, jų sąsajas su kitomis šilumos sektoriuje veikiančiomis įmonėmis patikrinti labai sudėtinga, nes tokie šilumos gamintojai nėra įpareigoti atskleisti tikruosius naudos gavėjus. Todėl Energetikos ministerija inicijuos permainas šioje srityje. Kaip viena alternatyvų svarstoma priimti teisės aktus, kurie įpareigotų atskleisti informaciją apie tikruosius naudos gavėjus. 

„Vartotojai turi žinoti, į kieno kišenes iš tiesų nukeliauja jų sumokėti pinigai“, – paaiškino R. Masiulis. 

Žinant, kad šilumos tiekėjas, nepriklausomas šilumos gamintojas ar kuro tiekėjas yra susiję, būtų galima priimti atitinkamus sprendimus dėl reguliavimo bei užkirsti kelią piktnaudžiavimui.

www.enmin.lt

Susiję

Ekonomika 5490171332868383147

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Čia tai fokusas! Nežinome net kas ką valdo.
Tad nieko nuostabaus, kad į klausimą
KAS VALDO LIETUVĄ, kaip Valstybę, šiandien niekas negali (nenori, bijo...) atsakyti. Kas dėl visų UAB'ų, tai privalomas turi būt VIEŠUMAS. Kad, bet kas ir, bet kada galėtų susipažinti su akcininkais. Toks slaptumas naudingas tik korupciniams ir kitokių klanų kontingentams. Kas akcininkai ""OLIFĖJOS"", pavyzdžiui. Kalba, kad ''amerikonai''. Kiek pinigų išplaukia iš Valstybės per visokius akcionierius?

item