Danija: išpuolius įvykdė anksčiau įtarimų sukėlęs asmuo

Danijos Saugumo ir kontržvalgybos tarnybos (PET) direktorius Jensas Madsenas (Jens Madsen) sekmadienį per spaudos konferenciją pranešė, ...


Danijos Saugumo ir kontržvalgybos tarnybos (PET) direktorius Jensas Madsenas (Jens Madsen) sekmadienį per spaudos konferenciją pranešė, kad Kopenhagoje prie geležinkelio stoties policininkų nušautas žmogus, įtariamas dviem teroro aktais, "anksčiau buvo patekęs į specialiųjų tarnybų akiratį".


Bet PET vadovas kol kas nežino, ar šis vyras lankėsi Sirijoje, Irake ir kitose konfliktų zonose. Pasak PET direktoriaus, asmenys, apsilankę "karštuosiuose taškuose", įgyja radikalių pažiūrų bei kovos veiksmų įgūdžių ir, grįžę namo, kelia grėsmę Danijos vidaus saugumui.

Nušautas vyras buvo atpažintas, papasakojo Kopenhagos policijos direktorius Torkildas Fogdė (Thorkild Fogde), bet tyrimo interesais atsisakė pateikti informacijos apie jį. Policijos inspektorius Jorgenas Skovas (Jorgen Skov) informavo, kad teroristas greičiausiai veikė vienas. "Tyrėjai neturi duomenų apie bendrininkus", - pažymėjo pareigūnas. Policija kol kas nieko negali pranešti apie nusikaltimo motyvus, bet mano, kad jį "įkvėpė" sausio teroro aktas Paryžiuje.

Šeštadienį apie 17 valandą Lietuvos laiku nežinomas vyras automatiniu ginklu suvarpė kavinę "Krudttonden", kur vyko vieša diskusija "Menas, šventvagystė ir žodžio laisvė". Joje dalyvavo ir 68 metų amžiaus švedų karikatūrininkas Larsas Vilksas (Lars Vilks) bei Prancūzijos ambasadorius Fransua Zimerė (Francois Zimeray). Paleidęs apie 40 šūvių, nežinomasis paspruko vogtu automobiliu "Volkswagen Polo", kuris vėliau buvo aptiktas už maždaug 2 kilometrų nuo nusikaltimo vietos.

Po vidurnakčio šūviai nuaidėjo prie sinagogos Kristalgadės gatvėje, kuri yra už maždaug 3 kilometrų nuo pirmojo išpuolio vietos.

Dėl incidentų Kopenhagoje sugriežtintos saugumo priemonės. Gatvėse patruliuoja pareigūnai su tarnybiniais šunimis. Jiems į pagalba atsiųsta specialiosios paskirties dalinių kariškių. Sugriežtinta kontrolė transporto mazguose, užblokuoti visi keliai, vedantys iš sostinės.


Susiję

Pasaulis 8225497647445543032

Rašyti komentarą

item