D. Grybauskaitė: Mūsų garbės reikalas pastatyti paminklus J. Basanavičiui ir A. Smetonai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra įsitikinusi, kad iki Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio, kurį minėsime 2018 m., turės iškilti pami...



Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra įsitikinusi, kad iki Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio, kurį minėsime 2018 m., turės iškilti paminklai nepriklausomybės aktą paskelbusios Lietuvos Tarybos pirmininkui Jonui Basanavičiui ir pirmajam Lietuvos prezidentui Antanui Smetonai.

Tai „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ pareiškė prezidentės D. Grybauskaitės vyriausioji patarėja vidaus politikos klausimais Virginija Būdienė.

„Tenka apgailestauti ir prisiimti atsakomybę, kad per 25-erius metus atkurtoje nepriklausomoje Lietuvoje neatsirado vietos savo didvyrių paminklams. Prezidentės nuomonė vienareikšmiška. Vakar buvo duotas startas valstybės atkūrimo pasirengimo šimtmečiui, kuris bus minimas 2018 metais. Taigi, prezidentės nuomone, iki to laiko jau mūsų garbės reikalas pastatyti paminklus Jonui Basanavičiui bei pirmajam prezidentui Antanui Smetonai. Dar daug ko nepadarėme – neturime savo Didvyrių aikštės, nesame pastatę savo Tautos namų, apie kuriuos svajojo J. Basanavičius, M.K. Čiurlionis, išpirkę sklypą Vilniuje ant Tauro kalno. Nesutvarkėme ir Lukiškių aikštės. Daug yra įvairių planų, tačiau šie du paminklai yra įtraukti į valstybės atkūrimo šimtmečio programą, radus valstybinį finansavimą šiems paminklams, juos būtina pastatyti. Tikėtina, kad bus daug gražių iniciatyvų ir kituose miestuose. Galbūt Kaune atsiras paminklas Jonui Jablonskiui. Žadama pažymėti signatarus ten, kur jie dar nėra pakankamai pagerbti atminimo lentomis ar kitais ženklais“, – kalbėjo V. Būdienė.



Susiję

Politika 4042612728348385501

Rašyti komentarą

3 komentarai

Anonimiškas rašė...

Kaip tik ant Žalio tilto gražiai tiktų...

Pikc rašė...

Manyčiau, reiktų nuoseklumo, nes jei tame pačiame mieste stovėtų ir paminklas Smetonai, ir Cvirkos statula bei sovietiniai Žaliojo tilto balvonai - čia jau kažkoks šizofreniškas groteskas būtų.

Anonimiškas rašė...

Istorija kartojasi. Smetona be pasipriešinimo įleido sovietų armiją ir pabėgo nuo tautos, kad praėjus šimtui metų kitas "prezidentas" sugrąžintų... jo statūlą.., tai ir Grybauskaitė išskėstom rankom priėmusi amerikonų tankus, matyt, tikisi paminklėlio... už šimto metų. Deja, griūva tie paminklėliai kaip kortų nameliai vos tik kitam vėjui papūtus...

item