Z. Brzezinskis: JAV Baltijos šalyse turėtų dislokuoti savo karius

„Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai turėtų dislokuoti karius Baltijos šalyse, kad atgrasytų Rusiją nuo galimo įsibrovimo“ – teigia buv...

„Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai turėtų dislokuoti karius Baltijos šalyse, kad atgrasytų Rusiją nuo galimo įsibrovimo“ – teigia buvęs prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Zbigniewas Brzezinskis. 

Užsienio politikos ekspertas, dirbęs prezidento Jimmy Carterio administracijoje, Senato Ginkluotųjų pajėgų komitetui sakė nerimaujantis, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali pamėginti užimti Baltijos šalis žaibišku veiksmu, kuriam NATO nebūtų pasirengusi.

Košmariškas scenarijus būtų, jei „vieną dieną – ir būtent vieną dieną – jis tiesiog užimtų Rygą ar Taliną. Tam jis užtruktų vieną dieną tikrąja to žodžio prasme. Jie niekaip negalėtų pasipriešinti“, – sakė Z. Brzezinski.

„Ir tuomet mes kalbėtume, kaip baisu, kaip skandalinga, kaip siaubinga. Bet, žinoma, mes nieko dėl to negalime padaryti“, nerizikuodami branduoliniu karu, sakė jis.

Pasak Z. Brzezinskio, JAV turi aiškiai parodyti, kad Rusija susidurtų su amerikiečių pajėgomis, jei bandytų įsiveržti į Baltijos šalis.

„Atgrasymas turi būti prasmingas. Jis negali būti bedantis. Jis turi būti toks, kad jeigu kas nors planuotų tokius karinius veiksmus, privalėtų numatyti, kokio pobūdžio pasipriešinimas lauktų“, – sakė jis, pridūręs, kad tai neturi atrodyti kaip provokacija.

„Amerikos kuopa Estijoje neįsiverš į Rusiją“, – sakė Z. Brzezinskis. V. Putinas tai supras, „bet jis žinos, kad jei įsiverš į Estiją, susidurs su Amerikos pajėgomis. Ir dar geriau, šiek tiek vokiečių, šiek tiek prancūzų. Ir, žinoma, britų“.

Z. Brezinskis taip pat sakė, kad Vakarų vyriausybės turėtų suteikti „gynybinius“ ginklus Ukrainai, tačiau tuo pačiu nusiųsti signalą, kad Ukraina nebus priimta į NATO.

Jo komentaras pasirodė po to, kai NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad  Rusija padidino sunkiosios ginkluotės tiekimą į Ukrainą, o Kijevas apkaltino Maskvą dislokavus devynis tūkst. karių Ukrainos teritorijoje.

Jungtinės Valstijos jau yra nusiuntusios savo karinius dalinius į Baltijos šalis, Lenkiją ir kitus rytinius sąjungininkus aukščiausio lygio pasiruošimo pratyboms tam, kad nuramintų bei padrąsintų dėl Rusijos intervencijos į Ukrainą susirūpinusias šių šalių vyriausybes. Tačiau kol kas JAV aukščiausiosios valdžios pareigūnai nėra viešai pareiškę siūlymo dėl galimybės nuolat laikyti Amerikos karines pajėgas Baltijos šalyse.

Z. Brezinskis buvo prezidento patarėjas 1977–1981 metais, jis dėsto Džono Hopinsko universitete.

JAV pernai atsiuntė po kuopą karių į Lietuvą, Latviją, Estiją ir Lenkiją. Šios pajėgos rotaciniu pagrindu liks bent iki metų pabaigos.

Parengta pagal www.defensenews.com

Susiję

Užsienio politika 6457897043678399580
item