Syriza pergalė Graikijoje: euro vertė žemiausia per 11 metų

Negalutiniais duomenimis, Graikijoje parlamento rinkimus laimėjo kairieji Syriza, kurie surinko 36 nuošimčius balsų ir gali tikėtis 149...



Negalutiniais duomenimis, Graikijoje parlamento rinkimus laimėjo kairieji Syriza, kurie surinko 36 nuošimčius balsų ir gali tikėtis 149 vietų parlamente. Iki daugumos jiems trūksta dviejų balsų, tad greičiausiai naują valdančią koaliciją jie sudarys su partija „Naujieji graikai“, kurie gavo parlamente 13 vietų.

Antrą vietą rinkimuose užėmė valdžioje buvusi Naujoji demokratija, vadinama dešinės centro partija. Trečiojoje liko kraštutiniai dešinieji Auksinė aušra.

Syriza vadovas Aleksis Tsipras jau paskelbė, kad griežto taupymo politikos epocha jau baigta.

Tokie rinkimų rezultatai praktiškai reiškia, kad Graikija atmeta tą ekonominių problemų sprendimo scenarijų, kurį siūlė Briuselis bei Berlynas. Eurozonos ateitis, jos santykis su Graikija – tai svarbiausia tema jau šiandien prasidėjusiame ES valstybių finansų ministrų susitikime.

Šiuo metu vidutinis atlyginimas Graikijoje 600 eurų. Skola tarptautinėms organizacijoms siekia 240 milijardus eurų. Bedarbystė – 25 procentai, tarp jaunų žmonių – apie 50 proc.

Į šiuos Graikijos rinkimų rezultatus labai jautriai sureagavo euras: jo vertė, lyginant su doleriu, pirmadienio rytą nukrito žemiausiai per 11 metų (euras lygus 1,1194 dol.), žemiau buvo tik 2003 m. rugsėjį.

Nepaisant ES vadovybės baimių, kad Syriza pergalė lems Graikijos pasitraukimą iš ES ir euro zonos, JAV jau pareiškė tampriai bendradarbiausianti su naująja Graikijos vadovybe. „Sveikiname Graikiją su sėkmingais rinkimais ir nekantraudami laukiame, kada galėsime tampriai bendradarbiauti su naująja vyriausybe"', tokį Baltųjų rūmų sveikinimą pirmadienio rytą perdavė Nacionalinio saugumo komiteto atstovas spaudai.

Šaltinis: www.bernardinai.lt

Susiję

Pasaulis 2002321029760434102
item