Rusijai leista pasirinkti, kurioms Europos šalims negalios embargas

Europos Komisija (EK) nutarė leisti Rusijai pasirinkti, kurios Europos Sąjungos (ES) šalys galės būti atleistos nuo sankcijų maisto pr...

Europos Komisija (EK) nutarė leisti Rusijai pasirinkti, kurios Europos Sąjungos (ES) šalys galės būti atleistos nuo sankcijų maisto produktų eksportui į šią šalį, pranešė naujienų portalas EUobserver

Sutarimas tarp ES Sveikatos ir maisto saugos generalinio direktorato vadovo Ladislavo Miko ir Sergejaus Dankverto, vadovaujančio Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybai, praėjusią savaitę buvo pasiektas Berlyne. Sausio 16 dienos L. Miko laiške S. Dankvertui, su kuriuo susipažino EUobserver redakcija, numatytas mechanizmas, kaip būtų atšaukiamas Rusijos draudimas. ES iš pradžių išduotų maisto produktų saugos sertifikatus, po to Rusija, atlikusi patikrinimus, priimtų sprendimą, kurios  ES šalys narės atitinka reikalavimus.

„Tam, kad būtų galima grįžti prie situacijos, kokia buvo prieš įvedant draudimą, mūsų manymu, prekyba galėtų būti atnaujinta remiantis ES veterinarijos sertifikatais ir importuojančios šalies (Rusijos) patikrinimais“, – sakoma laiške.

Jame išvardijama produkcija, kuriai galios šis susitarimas: „delikatesai, tam tikri pieno ir mėsos produktai, tradiciniai, nišiniai produktai, taip pat tie, kuriems suteiktos saugomos geografinės arba saugomos kilmės vietos nuorodos ir t. t.“. Tokie produktai, kuriems suteiktos saugomos geografinės nuorodos arba saugomos kilmės vietos nuorodos, yra, pavyzdžiui, Pjemonto saliamis arba Tenerifės medus. Susitarimas taip pat galios ir „taukams, lydytiems kiaulių taukams, mėsai, miltams ir panašiems produktams“.

ES ir JAV diplomatams pastarosiomis dienomis nerimaujant dėl Rusijos eskaluojamo karo Ukrainoje, V. Miko savo susitikimą su S. Dankvertu apibūdino kaip „vaisingą“. Jis sakė tikįs, kad prekyba maisto produktais jau greitai prasidės. V. Miko taip pat darkart pabrėžė ES įsipareigojimą bendradarbiauti su Rusija aiškinantis sukčiavimo atvejus ir kovojant su afrikiniu kiaulių maru.

Vis dėlto kai kurios Europos šalys nerimauja, kad Maskva naudosis naujuoju susitarimu siekdama apdovanoti jai draugiškas ES šalis ir nubausti besipriešinančias jos politikai. „Laiške sakoma, kad Rusija bus laisva sudarinėti individualius susitarimus su atskiromis ES narėmis. Tai uždega jai žalią šviesą pasirenkant, su kuriomis šalimis ji bendradarbiaus“, – sakė vienas ES diplomatas, pridurdamas, jog tai „blogos naujienos, reiškiančios, kad nuspręsta atsisakyti ES solidarumo“. „Rusijos sankcijos buvo įvestos visoms ES šalims, tokiu pačiu būdu jos ir turėtų būti atšauktos“, – sakė jis.

Vis dėlto EK atstovas Enrico Brivio gynė Berlyne sudarytą susitarimą. „Šio susitarimo prasmė tikrai ne tokia. Pagrindinis jo tikslas užtikrinti bendrą mechanizmą, sąžiningai taikomą visoms šalims narėms“, – EUobserver sakė EK atstovas. 

Paklaustas, kaip ir kodėl Rusija maisto produktų eksporto draudimo priežastis iš politinių pavertė maisto saugos klausimu, E. Brivio atsakė: „Turėtumėte paklausti rusų“. Į klausimą, ar Rusijai atstovavęs S. Dankvertas pageidavo, kad ES savo ruožtu taip pat atšauktų kai kurias savo sankcijas, EK atstovas sakė, kad „joks quid pro quo kitais klausimais nebuvo paminėtas“.

Versta iš euobserver.com  

Susiję

sankcijos 2288898427607609050

Rašyti komentarą

1 komentaras

Pikc rašė...

Eurosajūzas - tuo viskas pasakyta... :)

item