Povilas Žumbakis. Paskelbtas strateginis karas prieš Vakarų civilizaciją

Koks teroristinių veiksmų Prancūzijoje pagrindas? Ko tuo siekiama? Ar esama grėsmių Lietuvai? Apie tai “Laisvosios bangos” eteryje kalbėjo...


Koks teroristinių veiksmų Prancūzijoje pagrindas? Ko tuo siekiama? Ar esama grėsmių Lietuvai? Apie tai “Laisvosios bangos” eteryje kalbėjo Čikagos advokatas ir spaudos apžvalgininkas Povilas Žumbakis.

– Esate minėjęs, kad rūpesčių esama daugiau nei vien Rusija ar blogas oras Vilniuje, pabrėžėte terorizmo grėsmę Vakarų civilizacijai. Dabar jau matyti, kad Hanibalas, kaip sakoma, “ante portas”. Ko tuo siekiama teroristiniais veiksmais?

– Siekiama įsteigti islamo ekstremistų valdomus darinius Europoje. Taip pat kaip to siekia Artimuosiuose Rytuose ar Azijoje.

– Norima įkurti Europoje islamo valstybę?..

– Manau, kad jie nori plėsti savo įtaką visame pasaulyje ir ieško silpniausių vietų. O silpniausia vieta Europoje, galimas daiktas, yra Prancūzija. kuri jau dabar yra įkūrusi vadinamąsias “no no” zonas.

– Ką tai reiškia?

– Tai uždarų grupių kontroliuojamos mažos teritorijos. Prancūzijoje jų yra keliolika ir prancūzų valdžia ten nesikiša. Prancūzijos įstatymai ten negalioja, negalioja Europos Sąjungos normos. Veikia islamo ekstremistų valdžia ir galioja jų įstatymai. Ir į tas zonas net Prancūzijos policija ar kariuomenė neina. Ekstremistai mato, kad europiečiai – tuščia vieta. Jie visur daro nuolaidas, pamiršę Vakarų civilizacijos vertybes, vardan tariamos tolerancijos ir daugiakultūriškumo. Dabar jau islamo ekstremistai valdo savo žmones vidury Paryžiaus.

– Gal tai ekstremistų atoveiksmis į tam tikrą europiečių politiką? Prancūzija dalyvavo bombarduojant Libiją, veikė kitose NATO operacijose… Tai – nesusiję?

– Tai susiję, bet tik iš dalies. Politikams taip lengviau pasiteisinti. Tačiau aš manau, kad tai daug gilesnis dalykas. Priešastis – Europoje atsivėrusi kultūrinė ir dvasinė tuštuma. Ir Prancūzijoje tai ypač aiškiai pasimatė.

Įdomu tai, kad kai sekmadienį Paryžiuje vyko milžiniškos demonstracijos, kur dalyvavo 1,5 mln. žmonių, pirmoje gretoje ėjo Angela Merkel, Fransois Hollande’as, Davidas Cameron’as… Svarbiausia, kad ėjo drauge ir Jordanijos karalius Abdullah. Jis yra pranašo Mahometo palikuonis, islamo religijos žmonės jį dievina, vertina kaip Dievo atstovą žemėje. Ir šis karalius pasisakė prieš islamo ekstremistų veiklą. Jis drąsus žmogus. Vienas iš dviejų iškilių arabų, pasmerkusių išpuolį ir ekstremizmą. Kitas tai pasmerkęs buvo Egipto prezidentas. Manau, kad Abdullah gyvybė kabo ant plauko. Kadangi jis spaudžiamas ir iš Sirijos, ir iš Izraelio. Niekas jo negina. Bet jis išdrįso atvirai pasisakyti. Europoje tokių griežtų pasisakymų kol kas nesigirdi. Europiečiams labiau įprasta kalbėti apie “toleranciją” ir nepliaujamas nuolaidas.

– Kam tenka atsakomybė už tą Europos “dvasinę tuštumą”?

– Atsakinga visa Europa. Labiausiai – jos vadinamieji lyderiai. Jie neturi jokios strategijos kovoti prieš įsitikinusius islamo ekstremistus ir vis stiprėjantį islamo skverbimąsi į Europą. Kadangi jie gina tam tikrą dvasinę tuštumą.

Kitas dalykas, į ką verta atkreipti dėmesį, tai šios demonstracijos parodė Baracko Obamo poziciją. Jis nedalyvavo. Nedalyvavo nei jo žmonės – viceprezidentas, užsienio reikalų ministras. Jie nedalyvavo demonstracijose, kuriose europiečiai siekė parodyti Vakarų pasaulio vienybę. Ir čia yra Vakarų silpnybė.

– Na, bet prancūzai nekapituliuoja: apribojo moterų veido uždangalų viešą naudojimą, bando riboti islamo įtaką švietimo įstaigose… Tiesą sakant, riboja ir krikščionybės apraiškas…

– Tai yra paviršutiniški reiškiniai. Europa nepripažįsta, kad yra paskelbtas strateginis karas prieš Vakarų civilizaciją. Vakarų civilizacija net nepripažįsta, kas yra tikrasis priešas, kas ją yra užpuolęs.

– Kokios galimos grėsmės Lietuvai? Ar galima nuo jų apsisaugoti?

– Lietuva apsisaugoti negali, yra dalis Europos, jai kyla tos pačios grėsmės, kaip ir visai Europai. Įmigracija, kuri vyksta į Vakarų Europos šalis, ateis ir į Lietuvą. Tai tik laiko klausimas. Jau vyko išpuoliai Vokietijoje, Anglijoje, Australijoje, Kanadoje, Amerikoje… Tai nėra vietinis reiškinys. Lietuvai kyla tie patys pavojai kaip ir kitoms Europos šalims.

– Kokių veiksmų Lietuva gali imtis, kad tą grėsmę mažintų?

– Reikia principinių sprendimų Lietuvos ir Europos Sąjungos lygiu, siekiant atkurti tą dvasinį europiečių potencialą, tą civilizaciją, kuri egzistavo Europoje tūkstantį metų. Bet tai jau kita rimta tema, kuria derėtų panagrinėti iš pagrindų.


Susiję

Povilas Žumbakis 4092904757473749677
item