JAV Aukščiausiasis Teismas imasi gėjų „santuokų“ klausimo

Po daugiau nei dešimtmetį trukusių kovų ir santuokos sampratos apibrėžinėjimo ne demokratiniu keliu, o piliečių nerinktuose ir neatstov...



Po daugiau nei dešimtmetį trukusių kovų ir santuokos sampratos apibrėžinėjimo ne demokratiniu keliu, o piliečių nerinktuose ir neatstovaujančiuose valstijų teismuose, Aukščiausias Teismas sausio 16 dieną pagaliau nusprendė svarstyti, ar gėjų „santuokų“ draudimai yra suderinami su Konstitucijos įtvirtinamomis teisėmis. 

Aukščiausiasis Teismas apjungia keturias bylas iš Ohajo, Tenesio, Mičigano ir Kentukio ir numato du klausymus balandžio mėnesį. Pirmoji 90 minučių trukmės teismo sesija bus klausimu, ar Keturioliktoji pataisa reikalauja, kad valstijos leistų tos pačios lyties asmenų „santuokas“. Antroji sesija numatoma klausimu, ar Keturioliktoji pataisa reikalauja, kad valstijos pripažintų kitose valstijose teisėtai sudarytas tos pačios lyties asmenų „santuokas“. 

Sprendimas svarstyti šį klausimą buvo ilgai lauktas ir pasirodo po to, kai spalio mėnesį Teismas atsisakė jį svarstyti, tačiau užsiminė apie tokią galimybę, jei apygardų teismų sprendimai šiuo klausimu išsiskirtų. Lapkričio mėnesį taip ir nutiko, kai tos pačios lyties asmenų „santuokas“ neprieštaraujančiomis Konstitucijai pripažino Šeštosios apygardos apeliacinis teismas. 

Absoliučioje daugumoje valstijų, kur įteisintos gėjų „santuokos“, tai padaryta ne demokratiškai, o teismui pripažįstant jų draudimą prieštaraujančiu Konstitucijai. Taip nutiko 28 iš 36 valstijų, kuriose vienalytės „santuokos“ buvo legalizuotos. Devyniose valstijose vienalytės „santuokos“ įteisintos valstijų parlamentų balsavimu ir tik trijose (Meine, Merilande ir Vašingtone) tai padaryta demokratiniu piliečių referendumu. 

Aukščiausiojo Teismo sprendimo tikimasi iki birželio pabaigos. 



Susiję

Pažangos ideologija 1388932608502899542

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

"Absoliučioje daugumoje valstijų, kur įteisintos gėjų „santuokos“, tai padaryta ne demokratiškai, o teismui pripažįstant jų draudimą prieštaraujančiu Konstitucijai."

- Konstitucijjoje įtvirtintos nuostatos, tai dar ne absoličiai tiksliai ir pilnai apibrėžti objektyvūs gamtos dėsniai, kad visa, kas neprieštarauja jai, būtų galima pripažnti už teisinga. Tik beviltiškai sergančioje visuomenėje suabsoliūtindami žmonių suformuluotas teiginius, sukčiai uzurpuoja dievo funkcijas.

item