Atlantoje šimtai protestuotojų – ugniagesių vadas atleistas už religinius įsitikinimus

Šimtai protestuotojų sausio 12 dieną susirinko į mitingą, reikšdami paramą nepagrįstai atleistam Atlantos ugniagesių viršininkui Kelvi...


Šimtai protestuotojų sausio 12 dieną susirinko į mitingą, reikšdami paramą nepagrįstai atleistam Atlantos ugniagesių viršininkui Kelvinui Cochranui ir šiuo metu valstijos parlamente svarstomiems religijos laisvę užtikrinantiems įstatymų projektams. Demonstracija prasidėjo prie Džordžijos valstijos valstybinės valdžios rūmų, iš kur protestuotojai pajudėjo prie Atlanto miesto rotušės, kur mero biurui buvo įteikta 28 000 gyventojų parašų prieš K. Cochrano atleidimą. 

Sausio 14 dieną grąžinti K. Cochraną į darbą reikalaujančias peticijas buvo pasirašę per 80 000 žmonių. 42 000 parašų buvo surinkusi Amerikos šeimų asociacija, 32 000 – Šeimos studijų taryba (Famly Research Council), aktyviai į internetinių parašų rinkimą įsitraukė įvairiausios nevyriausybinės organizacijos.  Vieną iš Atlantos miesto merui adresuotų peticijų už žodžio ir sąžinės laisvę, kurioje prašoma grąžinti į darbą atleistąjį Kelviną Cochraną, galite pasirašyti paspaudę šią nuorodą

K. Cochranas buvo atleistas mero Kasimo Reedo sprendimu sausio 6 dieną, pasibaigus 30 dienų trukmės nušalinimui, kurio metu gaisrininkų vadovas turėjo praeiti „jautrumo“ kursus. Visa tai buvo reakcija į paties K. Cochrano išleistą knygą „Who Told You That You Were Naked?“, kurioje pristatomas krikščioniškas požiūris į seksualinį gyvenimą, įskaitant ir į homoseksualias praktikas, kurios knygoje vadinamos nuodėme ir iškrypimu. Konkrečiai ažiotažą sukėlė ir skundų sulaukė knygos vieta, kurioje apie vieną iš nuodėmių rašoma „Nešvarumas (uncleanness) – viskas, kas yra priešinga skaistumui, įskaitant sodomiją, homoseksualumą, lesbianizmą, pederastiją, zoofiliją ir visų kitų formų seksualinius iškrypimus“.

Meras K. Reedas tvirtina, jog atleidimas buvo paremtas gaisrininkų vadovo nepaklusnumu ir klaidingais sprendimais profesinėje srityje, o ne religiniais įsitikinimais. Jis nesutinka, kad atleidimas kaip nors susijęs su religijos laisvės klausimu. 

Tačiau K. Cochranas – 34 metus tarnyboje praleidęs ir joje pasižymėjęs pasiekimais afroamerikiečių baptistų bažnyčios diakonas – teigia kitaip. Per jį atstovaujantį Laisvės gynimo aljansą (Alliance Defending Freedom) jis paskelbė, jog „yra sugniuždytas to, jog nebegalės tarnauti miestui ir mylimiems jo žmonėms kaip gaisrinės viršininkas, nesant jokios kitos priežasties išskyrus jo krikščionišką tikėjimą“. 

„Ironiška, jog miestas nurodo toleranciją ir įtraukimą (inclusion) kaip savo argumentus“ – teigė jis. – „Kas gali būti labiau netolerantiško ir atskiriančio nei atleisti daugiau nei 30 metų išskirtinės tarnystės atidavusį valstybės tarnautoją dėl jo religinių įsitikinimų?“.



Miesto savivaldybės atliktas tyrimas paskelbė, jog K. Cochranas neturėjo teisės publikuoti knygos ir dalintis ja su savo pavaldiniais. Meras jį apkaltino ir dėl viešo kalbėjimo apie savo nušalinimą. Kartu tyrimo išvadose pripažįstama, jog neužfiksuota jokių atvejų, kai K. Cochranas būtų diskriminavęs LGBT asmenis. 

Tuo tarpu homoseksualų reikalavimus atstovaujanti nevyriausybinė organizacija „Human Rights Campaign“ gyrė mero sprendimą, teigdama, jog „Cochrano itin neprofesionalus elgesys paliko Reedui vienintelį pasirinkimą atleisti viešąjį pasitikėjimą praradusį tarnautoją. [...] Neprofesionalus ir neatsakingas elgesys visiškai nesusijęs su jo asmeniniais įsitikinimais, o būtent veiksmai prieš tyrimą ir jo metu lemia jo netinkamumą pareigoms“. Jų teigimu, apeliavimas į religijos laisvę tėra ekstremalių anti LGBT judėjimų interpretacijos. 

Tokį aiškinimą parėmė ir didžioji JAV žiniasklaida. „New York Times“ redaktorių kolegija pareiškė, kad K. Cochrano „religiniai įsitikinimai apima pavojingas prieš LGBT nukreiptas pažiūras“. Pasak „New York Times“, „nesvarbu, kad tyrimas nerado jokių įrodymų apie K. Cochrano diskriminaciją, nes jo aukšta pozicija valstybės tarnyboje daro jo pareiškimus ypač problemiškais ir reikalauja aukštesnių vertinimo standartų“. 

„New York Times“ taip pat sukritikavo Džordžijos valstijos įstatymų leidėjų svarstomą religijos laisvės įstatymo projektą, kuris reikalautų iš teisėjų itin kruopštaus vertinimo, kai svarstomi veiksmai būtų argumentuojami religiniais įsitikinimais (visas projektas „House Bill 29“). Ne vienas komentatorius įsitikinęs, jog K. Cochrano atleidimo istorija reikšmingai prisidės prie paramos šiam projektui ir spaudimo vietos politikams jį priimti. 

Pastoriaus Franklino Grahamo teigimu, „LGBT bendruomenė siekia, kad krikščionys bijotų reikšti savo įsitikinimus, kad nusigręžtų nuo jų veiksmų grėsmės tikinčiųjų gyvenimo būdui. Tačiau mes neturėtume trauktis“. Kaip pareiškė kitas pastorius dr. Craigas Oliveris, „Tai, kad meras pasirašo po mano atlyginimu, nereiškia, kad jis gali kontroliuoti ką galvoju ar sakau“. 

Tony Perkinsas iš ”Family Research Council“, pristatęs savivaldybei per 30 000 parašų, įsitikinęs, kad „veiksmai prieš vadą Cochraną yra skirti pasiųsti užčiaupiančią žinią visiems krikščionims ir priversti juos palikti savo tikėjimą už valstybės institucijų durų“.

Jam pritaria ir pats K. Cochranas. „Tai nutiko man, tačiau klausimas ne apie mane. Tai perspėjimas kiekvienam amerikiečiui, kad religijos ir žodžio laisvė pakibusios ant siūlo, kuris nutrūks, jei nekovosime, kad šias teises išsaugotume“. 

Susiję

Pažangos ideologija 2659050446034291576

Rašyti komentarą

item