Ketvirtadienį paskaita „Vileišių rūmų istorijos fragmentai“

Gruodžio 4 d. 17 val. Lietuvos nacionalinio muziejaus salėje, Arsenalo g. 3, paskaitą „Vileišių rūmų istorijos fragmentai“ skaitys Lietuvi...


Gruodžio 4 d. 17 val. Lietuvos nacionalinio muziejaus salėje, Arsenalo g. 3, paskaitą „Vileišių rūmų istorijos fragmentai“ skaitys Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Leidybos centro direktorius, filologas Gytis Vaškelis.


Nors Vilniui, kaip senam ir garbingam miestui, XIX a. pabaiga – XX a. pradžia yra tik vienas iš jo raidos etapų, šis laikas pasižymėjo ne tik intensyvia ekonomine plėtra, bet ir aktyviu lietuviškosios savimonės sugrįžimu. Vienas iš įspūdingiausių tos plėtros liudininkų šiandien yra Vileišių rūmai, pastatyti 1906 m. inžinieriaus, filantropo Petro Vileišio, ne tik savo energiją, bet didžiąją kapitalo dalį per čia praleistą dešimtmetį esmingai investavusio į lietuviškumo gaivinimą Vilniuje. 

Tie rūmai, stovintys ant Neries skardžio iš vienos pusės ir Šv. Apaštalų Petro ir Povilo barokinės bažnyčios iš kitos ir tik tiesioginio žvilgsnio atstumu nutolę nuo per rūmų langus matomos Gedimino kalno pilies, per visą savo šimtmetinę istoriją buvo ir išlieka lietuviškumo citadelė – keičiantis valdžioms, savininkams, slenkant karams ir okupacijoms.

Šaltinis: www.lnm.lt

Susiję

Įvykiai 62924269778356629

Rašyti komentarą

item