Kartu sustabdykime Stambulo konvenciją!

Dalinamės labai aktualiu Laisvos visuomenės instituto komentaru ir raginame kuo greičiau parašyti kreipimusis premjerui ir socialinės aps...

Dalinamės labai aktualiu Laisvos visuomenės instituto komentaru ir raginame kuo greičiau parašyti kreipimusis premjerui ir socialinės apsaugos ir darbo ministrei! Šiuo komentaru ir nuorodomis į laiškų formas dalinkitės su artimaisiais ir pažįstamais.

***

Artėjant Šventoms Kalėdoms, Seimo nariai nusprendė atidėti Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projekto svarstymą pavasario sesijai, o Vyriausybė, gruodžio 15 dienos pasitarime nusprendė pritarti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektui. Naujojoje įstatymo versijoje nelieka šiuo metu galiojančio įstatymo 4 straipsnyje esančios nuostatos:

"kiekvienam vaikui - tiek iki gimimo, tiek ir po jo - turi būti garantuota  galimybė  būti  sveikam  ir  normaliai  vystytis fiziškai bei  protiškai".

Tokiu būdu pirmadienį Vyriausybė žengė žingsnį link vaiko teises saugančių nuostatų panaikinimo Lietuvos teisėje. Jei Vaiko teisių pagrindų įstatymas būtų taip pakeistas, nebebūtų kliūčių, pavyzdžiui, visiškai liberalizuoti abortų prieinamumą ir įteisinti medikamentinį abortą.arba neliktų teisinio pagrindo bausti neatsakingas – girtaujančias ar narkotikus vartojančias – nėščiąsias (panašaus turinio byla, beje, visai neseniai svarstyta Didžiosios Britanijos teismuose), gali susvyruoti teisinis nėščiųjų sveikatos draudimo valstybės lėšomis pagrindas, būtų galima keisti baudžiamąjį kodeksą, kur numatomos griežtesnės bausmės smurtautojams, kurie sužaloja moterį ir jos dar negimusį vaiką

Pirmadienio Vyriausybės pasitarime aktyviai dalyvavo Seimo narė Aušrinė Marija Pavilionienė, kuri pareiškė sieksianti, kad į Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą būtų įrašyta vaiko teisė nebūti diskriminuojamam dėl lytinės orientacijos.

Sprendimas pritarti Vaiko teisių apsaugos įstatymo projektui bus patvirtintas vėlesniuose Vyriausybės posėdžiuose. Tad šiandien mes galime pasakyti savo poziciją. Laiko liko labai nedaug. Dėl to labai kviečiame Jus nedelsiant kreiptis į Lietuvos Respublikos Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių, naudojant šią LVI parengtą kreipimosi į Premjerą formą.

Politinės komunikacijos specialistai seniai pastebėjo, kad asmeniniai rinkėjų laiškai padaro daug didesnį poveikį politikams nei trečiųjų asmenų suplanuotos masinės laiškų rašymo akcijos. Dėl to kviečiame Jus kreiptis į premjerą savais žodžiais. Laiške būtinai nepamirškite paminėti, kad nepritariate negimusį žmogų apsaugančių nuostatų pašalinimui iš Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo. Taip pat galite glaustai pateikti savo nepritarimo argumentus. Svarbu, kad laiško tonas būtų tvirtas, bet mandagus.

Pastaruoju metu, deja, mandagų toną išlaikyti gali būti nelengva, nes su sveiku protu prasilenkiantys bandymai kenkti gyvybei ir šeimai dygsta kaip šungrybiai po lietaus. Be Vyriausybėje ketinamo priimti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projekto, su dideliu susirūpinimu stebime Europos Tarybos konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir šalinimo (toliau – Stambulo konvencijos) ratifikavimą Lietuvoje.

Kaip, ko gero, žinote, ratifikavusi Konvenciją, Lietuva būtų priversta įteisinti naują terminą, keičiantį lyties sampratą, t.y. socialinę lytį. Šis, politikoje naujas terminas taip pat įtvirtina požiūrį, kad prigimtinė biologinė vyro ir moters lytis nebėra svarbi apibrėžiant lytį. Taip didžiajai daliai Lietuvos piliečių būtų atimta teisė vadovautis prigimtine lyties samprata, o su tuo nesutinkantys būtų persekiojami „už diskriminaciją“.

Ypatingą susirūpinimą kelia Konvencijos 14 straipsnio nuostatos, įpareigojančios ją pasirašiusias šalis „įtraukti į visų formaliojo švietimo lygių ugdymo programas mokymo medžiagą apienestereotipinius lyčių vaidmenis“, apimančius taip pat ir homoseksualius bei transseksualius gyvenimo būdus ir praktikas.

Šiuo metu su Stambulo konvencijos ratifikavimu susiję klausimai svarstomi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje. Vyriausybei pritarus konvencijos ratifikavimui, toks siūlymas bus pateiktas Seimui, kuris ir turėtų ratifikuoti Stambulo konvenciją.

LVI komanda atidžiai stebės Stambulo konvencijos ratifikavimo žingsnius ir kiekviename etape sudarys Jums galimybę pareikšti savo prieštaravimą šiam destruktyviam teisės aktui. Šiuo metu kviečiame Jus užpildyti LVI parengtą kreipimosi į Socialinės apsaugos ir darbo ministrę Algimantą Pabedinskienę formą ir savo žodžiais išreikšti nepritarimą Stambulo konvencijos ratifikavimui. Daugiau argumentų prieš Stambulo konvenciją galite rasti šiame LVI puslapyje. Kreipimąsi į ministrę būtina išsiųsti iki šv. Kalėdų.

Gaila, kad kaip tik prieš Šventas Kalėdas tenka kovoti, kad pamatinės žmogaus teisės būtų saugomos. Tačiau mes nepasirenkame laikų, kuriais gyvename ir kovų, kurias privalome kovoti.  Dėl to, prieš atsisveikindami, norėtume paprašyti Jūsų pasidalinti šiuo Komentaru, ar bent kreipimosi į Premjerą ir Socialinės apsaugos ir darbo ministrę formomis su savo draugais ir artimaisiais. Tegul mūsų mandagus balsas šį kartą būna itin tvirtas.

Susiję

Šeimos politika 7180375162627064829
item