Daugiau nei pusė Rusijos gyventojų nurodė, jog valdžios šaltinis yra prezidentas, o ne tauta

Daugiau kaip pusė – 55 proc. – Rusijos gyventojų mano, kad pagal Konstituciją valdžios šaltinis ir valdžios reiškėjas yra prezidentas. A...


Daugiau kaip pusė – 55 proc. – Rusijos gyventojų mano, kad pagal Konstituciją valdžios šaltinis ir valdžios reiškėjas yra prezidentas. Apie tai byloja Visos Rusijos visuomeninės nuomonės tyrimo centro (rus. ВЦИОМ) vykdytos apklausos rezultatai.

Tik 23 proc. apklaustųjų teisingai atsakė, kad pagal Konstituciją valdžios šaltinis ir suvereniteto reiškėjas – tauta.

Dar 11 proc. respondentų konstituciniu valdžios šaltiniu įvardijo parlamentą, o 3 proc. – aukščiausiąją jėgą arba Dievą. Negalėjo atsakyti į šį klausimą 8 proc. apklausos dalyvių.

Visuomeninės nuomonės tyrimų centras pabrėžia, jog prezidentą valdžios šaltiniu įvardijo 57 proc. respondentų, pasisakiusių, jog yra partijos „Vieningoji Rusija“ („Единая Россия“) šalininkai, 40 proc. – palaikantys kitas neparlamentines politines organizacijas.

Beveik trys ketvirčiai – 72 proc. respondentų – atsakė, jog pagal Konstituciją Rusija yra federacinė valstybė, dar 4 proc. teigė, jog valstybė yra unitarinė, o, 11 proc. nuomone, Rusija yra nepriklausomų valstybių sąjunga.

Pagal gruodžio 10 d. paskelbtus „Levados centro“ apklausos rezultatus, 41 proc. Rusijos gyventojų RF Konstitucijos niekada neskaitė, 24 proc. apklaustųjų blogai atsimena dokumento tekstą, dar tiek pat žmonių Konstituciją skaitė, bet nieko neatsimena, o gerai Pagrindinį įstatymą atsimena tik 12 proc. respondentų.


Iš rusų kalbos vertė Jeronimas Prūsas

Šaltinis: www.tiesos.lt

Susiję

Pasaulis 5695738937592023082

Rašyti komentarą

item