Vilniuje – paskaita-koncertas „Symphonia Sacra“

Renesanso siekis atgaivinti antikinio meno idealus davė netikėtą rezultatą jau baroko pradžioje, kada buvo naujai atrastas antikinis te...



Renesanso siekis atgaivinti antikinio meno idealus davė netikėtą rezultatą jau baroko pradžioje, kada buvo naujai atrastas antikinis teatras. Bandymas jį atgaivinti atvedė prie naujo žanro – operos gimimo.  

To ištakos, o kartu ir pasekmė buvo pirmiausia naujo žodžio ir melodijos santykio paieškos. Jos pagimdė naujas, nelauktas, neįtikėtinai vaisingas ir nepaprastai prasmingas muzikines išraiškas. Paprastas techninis muzikologijos terminas „barokinė monodija“ palyginti menkai teatspindi tą nepaprastai išraiškingą ir semantiškai turtingą muzikinę kalbą. Ji neilgai trukus tapo kone visuotine visos Europos muzikos kalba. Visiškai dėsningai suradusi kelią ir į Bažnyčią, ji čia užėmė garbingą vietą ir atvėrė naujus kelius. Būtent Bažnyčioje buvo iki galo suvokta naujosios muzikinės kalbos gelmė ir suprasta, kad ją įvardyti reikėtų jau kitaip. Taigi XVII pradžioje gimsta naujas pavadinimas, kartu reiškiantis naują žanrą, kurio tikslas – kalbėti apie šventus dalykus šventoje erdvėje, ne tik prisiliesti, bet ir praskleisti dieviško šventumo skraistę, – tai „šventoji simfonija“, lot. symphonia sacra. Ši naujoji simfonija, plėtojama per visą XVII šimtmetį, išaugo iki didingų oratorijų ir kiek nuosaikesnių kantatų. Šventosios simfonijos išpopuliarėjo ir kitų žanrų kūryboje, neretai peržengdamos konfesijos ribas. 

Taigi šiame koncerte-paskaitoje pasinersime į naujas šventumo muzikoje paieškas, kaip jas perteikė vokiečių liuteronas Heinrichas Schuetzas, anglikonas Henry Purcellas, katalikai italas Giovanni Gabrieli, prancūzas Marcas-Antoine'as Charpentier ir lenkas Grzegorzas Gerwazy Gorczyckis. Dalyvauja kamerinis choras „Aidija“, vadovaujamas Romualdo Gražinio, bei senosios muzikos ansablis „Affectus“. 

Paskaitą skaitys Lietuvos muzikos ir teatro akademijos lektorius dr. Jonas Vilimas. Kviečiame 2014 m. lapkričio 22 d., 16 val. į Bažnytinio paveldo muziejų (Šv. Mykolo g. 9, Vilnius). Bilietų kainos: 15 Lt, senjorams ir studentams – 10 Lt.

Susiję

Įvykiai 727767960994139492
item