Tyrimai rodo: abortų draudimas nedidina mirčių dėl nelegalių abortų skaičiaus

Tikriausiai nėra įtaigesnio argumento už abortų įteisinimą nei baimė dėl galimų mirčių moterų, kurias abortų draudimas priverstų rinktis...


Tikriausiai nėra įtaigesnio argumento už abortų įteisinimą nei baimė dėl galimų mirčių moterų, kurias abortų draudimas priverstų rinktis nelegalių abortų paieškas. Vis dėlto Čilės, kurioje abortai draudžiami be jokių išimčių (net išprievartavimo ar kraujomaišos atvejais), patirtis rodo ką kita.

Statistiniu požiūriu Čilė yra stebėjimui tinkamas eksperimentinis atvejis, nes toks abortų draudimas čia galioja nuo 1989 metų, o prieš tai 1931-1989 metais abortai buvo leidžiami. Paskutiniame žurnalo Journal of the Chilean Society of Obstetrics and Gynecology numeryje (PDF versija ispanų kalba) epidemiologas Elardas Kochas išnagrinėjęs šalies statistiką nustatė, jog priešingai spėjimams, su abortais susijusių mirčių skaičius nuo 1989 metų yra sumažėjęs. Taip pat ženkliai sumažėjo ir ligoninių išrašų (hospital discharge) apie užfiksuotas nelegalių abortų komplikacijas.

Lyginant 2001 ir 2011 metų duomenis, šiuo laikotarpiu fiksuotų nelegalių abortų komplikacijų atvejų kasmet mažėjo dviem procentais. Tuo pačiu laikotarpiu nefiksuota jokio mažėjimo tarp kitų Pasaulio sveikatos asociacijos abortams priskiriamų atvejų: ektopinių nėštumų ar persileidimų.

Čilės patirtis nedviprasmiškai liudija, jog net esant griežčiausiam abortų draudimui, nėščiųjų sveikatos rodikliai, įskaitant naujagimių ir motinų mirštamumą, gali būti ženkliai pagerinti.

Kartu paskelbti rezultatai vis dar vykdomos studijos, kurios metu tiriami socialiai pažeidžiamų moterų, susidūrusių su neplanuotu nėštumu ir svarstančių jo nutraukimą, atvejai. Iš 3134 moterų beveik 70 procentų nurodė, kad aborto galimybę svarsto dėl baimės ar patiriamos prievartos. Taip pat duomenys liudija pagalbos socialiai pažeidžiamoms nėščiosioms programų efektyvumą užkertant kelią nelegalaus aborto pasirinkimui – priklausomai nuo rizikos grupės kūdikius sėkmingai pagimdo nuo 69 iki 94 procentų šiai kategorijai priskiriamų nėščiųjų.

Versta iš www.bioedge.org


Susiję

Skaitiniai 3770571527410962855

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

O su tuo, kad moteris verciama gimdyti, viskas OK? Pasakyt, kad "sekmingai pagimdo" tai dar ne viskas - jei moteris is socialiai pazeidziamos grupes, reiskia, kad ji aplinkoj tokioj gyvena, kur jai paciai negerai. Uztai ir nori aborto, betgi ne, valstybe zino geriau...Patogiai nepamineta straipsnyje ir tai, kad vaiku su Dauno sindromu gimsta daug daugiau nei salyse, kuriose abortai legalus.

item