Povilas Žumbakis. Obama melavo daug kartų

Amerikos žiniasklaidoje nuvilnijo vadinamasis Jonathano Gruberio skandalas, susijęs su prezidento Baracko Obamos pradėta vykdyti privači...


Amerikos žiniasklaidoje nuvilnijo vadinamasis Jonathano Gruberio skandalas, susijęs su prezidento Baracko Obamos pradėta vykdyti privačios sveikatos draudimo sistemos reforma. Povilas Žumbakis, advokatas ir išeivijos spaudos komentatorius, atsakė į „Laisvosios bangos“ klausimus.

– Kokia jo esmė, kas atsitiko Amerikoje, kad tai susilaukė tiek dėmesio?

– Pirmiausiai verta Lietuvoje žinoti kas yra J. Gruberis. Jis yra Massachusetts Institute of Technology ekonomikos profesorius, kurį pasamdė Amerikos valdžia, sumokėjusi per 6 mln. JAV dolerių už jo patarimus. Staiga viešumon iškilo slapti valdžios pasikalbėjimai Baltuosiuose rūmuose, Kongreso rūmuose ir kitur. Pats J. Gruberis savo paskaitose akademikams pasakojo, kaip jis patarė prezidento Baracko Obamos valdžiai, siekiančiai priimti socialistinį sveikatos draudimo įstatymą, suvedžioti Amerikos visuomenę.

Pirmiausiai jis patarė parengti tokį sudėtingą įstatymą, kad visuomenė ir net valdžios ekonomistai jo nesuprastų. Jis priminė, kad “Amerikos žmonės yra kvaili”, jiems reikia pristatyti sudėtingą įstatymą, tada bus galima jį priimti. Įstatymas buvo 2,5 tūkstančio puslapių. Demokratų partijos vadovė Nancy Pelosi pavedė savo partijos atstovams Kongrese balsuoti už įstatymą. Kai jis bus priimtas, sakė, tuomet perskaitysite ir žinosite, koks jis yra. Už tą įstatymą balsavo tik demokratai. Nei vienas respublikonas už jį nebalsavo. Kadangi matėsi, kad informacija yra manipuliuojama. Tačiau Amerikos žiniasklaida ir akademiniai sluoksniai žinojo apie J. Guberio manipuliacijas. Ir visuomenės neinformavo. Skandalas kilo tik po to, kai Guberio akademikams pasakytus žodžius parodė vienas Amerikos TV kanalas. Ir tik po, kai jau nebebuvo galima paslėpti to, kas padaryta, kiti 95 proc. Amerikos žurnalistų pradėjo šiam skandalui rodyti dėmesio.

– Kokia yra žiniasklaidos ir prezidento B. Obamos laikysena šiuo įvykio atžvilgiu dabar? Jie visuomenės neinformavo, nors apie tai žinojo…

– Jie laikosi taip pat, kaip ir kitų B. Obamos skandalų atvejais. Per paskutinius šešerius metus Amerikoje įvyko daugelis labai rimtų konstitucinių ir kitų panašaus pobūdžio skandalų, į kuriuos buvo įklimpusi B. Obamos administracija. Tačiau kadangi žiniasklaida prezidentą palaiko, visi jie buvo užtamsinti ir nugramzdinti užmarštyje. O skandalo užgesinimas, paprastai, yra toks: kai iškeliamas vienas skandalas, koks šiuo atveju yra J. Gruberio skandalas, jie žino, kad po savaitės ar kitos bus iškelta kita problema ir sukeltas chaosas. Tuomet pradedama rodyti ir rašyti apie kitas problemas. Ir žmonės pamiršta, seka tik tos dienos naujienas. Įdomu tai, kad J. Gruberio problemą iškėlė ne žiniasklaida. Iškėlė vienas žmogus, kuris pats nukentėjo nuo šio įstatymo. Jis prarado savo draudimą, kurį turėjo pirkti už dvigubai didesnę kainą. Todėl pradėjo domėtis, kaip buvo priimtas toks įstatymas. Ir vienas žmogus sukėlė visą tą audrą.

– Lietuvoje sistema veikia panašiai: vienas skandalas užgožiamas kitu. Ar tai vien Amerikos, ar ir platesnės reikšmės reiškinys?

– Pirmiausias žiniasklaidos uždavinys – stebėti valdžią, kad ji nesielgtų neteisingai. O šiuo atveju pasirodė, kad žiniasklaida, kuri turi teises ir privilegijas, pati neatlieka savo pareigos. Lietuvoje yra panašumų. Šis Amerikos skandalas turėtų atverti akis ir Lietuvai. Kitas dalykas, kai B. Obama kalbėjo Lietuvai, Latvijai ir Estijai dėl Rusijos grėsmės, kai ragino nesirūpinti, nes B.Obama šias šalis gins. Tada kyla klausimas dėl jo žodžio vertės. Dėl įstatymo, apie kurį kalbame, B. Obama melavo daug kartų. O kai buvo priverstas prisipažinti, jis pasakė, kad nemelavo, tik nepasakė teisybės. Jo žodis Lietuvai ir Baltijos valstybėms, be abejo, yra svarbus. Tačiau kyla klausimas: ar jis yra tikras?

Kalbino Vidmantas Valiušaitis


Susiję

Šiaurės Amerika 7397462994358312158

Rašyti komentarą

item