Povilas Žumbakis. Amerikos prezidento žodis nieko nebereiškia

Amerikos Kongreso rinkimai turės daug reikšmės likusiems dvejiems Barako Obamos prezidentavimo metams. Kokia bus Jungtinių Valstijų laik...


Amerikos Kongreso rinkimai turės daug reikšmės likusiems dvejiems Barako Obamos prezidentavimo metams. Kokia bus Jungtinių Valstijų laikysena Rusijos ir Ukrainos krizės, teroristinio pavojaus, įtampų Azijoje ir Afrikoje, Ebolos globalinio pavojaus akivaizdoje? Povilo Žumbakio interviu „Laisvosios bangos“ radijui.

– Kokia dalis Amerikos kongreso šiuose rinkimuose bus perrinkta ir kiek tai gali turėti reikšmės Amerikos politikai?

Amerikoje veikia trys valdžios šakos: įstatymus leidžiančioji, juos vykdančioji ir teisminė. Kongresas leidžia įstatymus. Prezidentas jos įgyvendina. Teismai prižiūri, kad jie būtų tinkamai vykdomi. Kongresą sudaro dveji rūmai – Senatas ir Atstovų rūmai. Dabar bus renkama trečdalis Senato ir visi Atstovų rūmai. Rinkimai vyksta kas dvejus metus. Visas Senatas perrenkamas per šešerius metus. Šiųmečiai rinkimų rezultatai bus labai svarbūs. Pastaruosius šešerius metus – visą ligšiolinę B. Obamos kadenciją – Senatą kontroliuoja demokratai. Jie pajėgūs sustabdyti visus įstatymus, kurie netinka B. Obamai.

– Kuo šie rinkimai svarbūs Lietuvai? Baltijos valstybėms? Atrodytų, tiek prezidentas G. Bušas Vilniuje, tiek prezidentas B. Obama Taline kalbėjo apie Amerikos įsipareigojimą Baltijos valstybių laisvei. Vadinasi, ir respublikonų, ir demokratų lyderiai yra deklaravę tą patį? Koks mums skirtumas, kas laimės?..

– Jie deklaravo tą patį ir dėl Ukrainos sienų. Vien tik deklaracijų neužtenka. Reikia matyti, ar prezidentas ir administracija turi pakankamą nugarkaulį remti tai, ką yra pažadėję? Amerika yra pagrindinė NATO narė. Jei ten nebus Amerikos, NATO taps popierine organizacija. Dabartinis Jungtinių Valstijų prezidentas negatyviai žiūri į Amerikos vaidmenį pasaulyje. Jeigu Kongresas neįstengs šito pakeisti, jo žodžiai liks tušti. Estijoje B. Obama pasakė, kad niekada nepamirš Baltijos kraštų. Psichologiškai tai padarė teigiamą poveikį Lietuvoje ir kitose Baltijos valstybėse. Tačiau šitaip jis kalbėjo ir apie Ukrainą. Jeigu B. Obamos kryptis Amerikos nužeminimo link bus kiek pristabdyta – sustiprės NATO, Amerikos vaidmuo pasaulyje ir pan. Manyčiau, kad respublikonai geriau supranta padėtį Vakarų ir Rusijos santykiuose nei kairieji demokratai, kurie dabar valdo Senatą ir B. Obamos kabinetą.

– Pasižvalgius po amerikiečių žiniasklaidą, susidaro įspūdis, kad demokratų partijos kandidatai vengia afišuoti savo ryšius su B. Obama. Kodėl?

– Kai rinkimai antrosios kadencijos viduryje, prezidentai paprastai tampa nepopuliarūs. Bet šį kartą demokratai tiesiog bėga nuo B. Obamos. Tai juokinga. Žmonės, kurie 99 proc. atvejų balsavo už jo programas Senate, dabar net vengia prisipažinti, kad balsavo rinkimuose už B. Obamą. Jie nenori, kad prezidentas ar jo komandos atstovai net pasirodytų rinkimų apygardose atskirose valstijose. Toks bėgimas nuo savo partijos prezidento yra tiesiog nematytas. B. Obama tapo nepriimtinas patiems demokratams. Jis priėjo liepto galą. Abraomas Linkolnas prieš daugelį metų išmintingai pastebėjo: „Politikas kartais gali apgauti visus žmones. Kai kuriuos žmones gali apgaudinėti nuolat. Bet neįmanoma apgaudinėti visų žmonių nuolatos.“ Dabar esame priėję tokį tašką, kad Amerikos prezidento žodis nieko nebereiškia. Tai pavojinga. Kadangi Amerika vadovauja Vakarų pasauliui.

– Kokie laukiami Amerikos Kongreso rinkimų rezultatai? Kas keisis Amerikos politikoje, jei prognozės pasitvirtins?

– Vertinimai įvairūs. Amerikos žiniasklaida, kuri visada palaikė B. Obamą, skelbia jam nepalankias prognozes. Pavyzdžiui, dienraštis „New York Times“ tvirtina, kad egzistuoja 70 proc. tikimybė, kad respublikonai perims Senato kontrolę. Atstovų rūmuose jie jau turi daugumą. „The Washington post“ skelbia, kad tikimybė, jog respublikonai perims Senatą, esanti 94 proc. Vašingtone gyvenantis lietuvis Algirdas Šilas, kuris dirba su viešosios nuomonės tyrimų kompanijomis, prognozuoja, kad respublikonai laimės 53 vietas iš 100. Ką tai reiškia ateičiai? Jei respublikonai laimėtų, galėtų bent truputį sustabdyti prezidento B. Obamos bandymą sugriauti Amerikos sistemą, kuri yra atrama ir NATO, ir Vakarų pasauliui. Jei Amerika nevadovaus, kas kitas vadovaus Vakarų aljansui? Todėl rinkimai yra labai svarbūs. Aš nesu 100 proc. optimistas, kad respublikonai būtinai laimės. Bet galimybių yra. Jei laimės, jie negalės kardinaliai pakeisti politinės krypties. Tačiau galės truputį pristabdyti B. Obamą.


Susiję

Šiaurės Amerika 6756470003372013723

Rašyti komentarą

item