NATO: Rusijos karinė technika plūsta į Ukrainą

NATO atstovai per pastarąsias dienas pastebėjo į Rytų Ukrainą įvažiuojančią Rusijos karinės technikos koloną, įskaitant tankus, artileri...


NATO atstovai per pastarąsias dienas pastebėjo į Rytų Ukrainą įvažiuojančią Rusijos karinės technikos koloną, įskaitant tankus, artileriją ir karines pajėgas, trečiadienį pranešė NATO vyriausiasis kariuomenės vadas Filipas Brydlovas (Philip Breedlove), skelbia "Business Insider".

"Per pastarąsias dvi dienas mes matėme tą patį, ką Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) praneša. Matėme kolonas su Rusijos karine įranga, visų pirma, Rusijos tankus, Rusijos artileriją, Rusijos oro gynybos sistemas ir Rusijos karines pajėgas, įžengiančias į Ukrainą", - Bulgarijos sostinėje Sofijoje kalbėjo F. Brydlovas, pridūręs, kad negali pasakyti jų tikslaus skaičiaus, tačiau sutiko, kad kolonų skaičius yra nemažas.

ESBO atstovai antradienį pranešė matę 43 sunkvežimių koloną be skiriamųjų ženklų, vykstančią į separatistų kontroliuojamą Donecką. Penki iš jų tempė haubicas, dar penki - salvinės raketų ugnies sistemas.

Ukraina: nugriautas dar vienas Lenino paminklas

Ukrainos mieste Krivoj Roge nežinomi asmenys nugriovė Lenino paminklą, dar vienam "pasaulio proletariato vado" paminklui buvo nulaužta galva.

Tai naujienų agentūrai UNN trečiadienį pranešė miesto milicijos spaudos tarnybos atstovai.

"Naktį nežinomi asmenys užmetė lyną ant paminklo ir nuvertė jį nuo postamento. Analogiškai norėta nuversti monumentą ir prie Pietų rūdų sodrinimo kombinato. Bet ten įgyvendinti sumanyno nepavyko. Nežinomieji taip pat užmetė lyną, bet paminklas nenuvirto, tik nulūžo jo galva", - sakė pareigūnai.

Naktį į trečiadienį dviejų metrų aukščio Lenino paminklas buvo nuverstas ir Zaporožėje. Spėjama, kad tam buvo panaudotas automobilis. Tame pačiame Ukraimos mieste dažais aplietas Lenino biustas.

Šiais metais Ukrainoje buvo nugriauta apie 300 paminklų "pasaulio proletariato vadui" ir apie 70 paminklų kitiems sovietinės epochos veikėjams.

Aplink Donecką įsiplieskė nuožmūs mūšiai

Dar labiau suintensyvėjo mūšiai aplink Rytų Ukrainos sukilėlių bastioną Donecką. Miestą drebina galingos artilerijos atakos, pranešė agentūros AFP korespondentas. Apšaudymas prasidėjo anksti rytą. Esą šaudoma iš Donecko centro vyriausybinių pajėgų kontroliuojamo oro uosto kryptimi. 

Tai yra nuožmiausi mūšiai per pastarąsias dienas.Pastebėjus daugybę karinių vilkstinių, pastaruoju metu išaugo būgštavimai, kad konfliktas gali dar labiau paaštrėti.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel (Angela Merkel) ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka antradienio vakarą per pokalbį telefonu pareiškė savo susirūpinimą dėl rugsėjo pradžioje pasiektų paliaubų pažeidinėjimo ir pranešimų, kad separatistai Ukrainos Rytuose vėl gavo ginklų iš Rusijos.

Ukrainos ambasadorius Jungtinėse Tautose Jurijus Sergejevas antradienį įspėjo dėl plataus masto Rusijos karinės operacijos. "Aš manau, jog JT kiek įmanoma greičiau turi būti informuota apie tai, kad Rusija planuoja didelę invaziją į Ukrainą", - rašė jis "Twitter" tinkle. Anot ambasadoriaus, tai rodo pastarieji faktai. Konkrečiau jis nieko neįvardijo.

Ukrainos separatistai neigia gaunantys paramą iš Rusijos

Kovingieji separatistai Rytų Ukrainoje dar kartą paneigė pranešimus, kad gauna karinę paramą iš Rusijos.

Sunkvežimių vilkstinė su ginklais ir kovotojais krizių regione, kurią matė ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai, buvo sukilėlių kolona, o ne rusų daliniai, Donecke pareiškė vienas separatistų lyderių Borisas Litvinovas.

"Taip, tai sovietinė technika, kokią dar naudoja ir Rusijos kariuomenė, tačiau mes ją užgrobėme mūšyje su Ukrainos pajėgomis, - trečiadienį kalbėjo separatistas. - Tai mūsų trofėjai".

Provakarietiška vadovybė Kijeve ir Vakarai kaltina Rusiją ginkluojant sukilėlius.

Parengta pagal agentūros ELTA informaciją

Susiję

Pasaulis 3962863029240682244
item